Voiko makuhermo mennä tukkoon tulisesta mausta, chilimies Marko Suksi?

09.06.2014 14:15 - Anna Hopi

Tamperelainen Marko Suksi pyörittää Poppamies-yritystä, joka tuottaa tulisia mausteita, kastikkeita ja naposteltavia. Iskelmän Aamuklubin kauppakeskuskiertueella selviteltiin, voiko tulisuutta olla ruoassa liikaakin.

Kauppakeskuskiertueella Tampereen Koskikeskuksessa vieraillut Marko Suksi kertoi juontajille Anna-Mari Raaskalle ja Mikko Siltalalle näkemyksiään tulisesta ruoasta. Hänen mukaansa makuhermo ei voi mennä tukkoon pelkän tulisuuden takia.

- Ei siinä niin käy. Chilissä polttavan aistiharhan antava kapsaisiini on hajuton, mauton ja väritön, ja se stimuloi pelkästään kipuhermoja, eikä makuhermoja. Chilit itsessään maistuvat. Kun vahvoja makuja syö paljon, tokihan makuhermo voi mennä tukkoon. Se ei johdu tulisuudesta, vaan siitä, että tiettyä makua syö paljon, kertoi Suksi.

- Sä unohdat maistella, kun keskityt kivun tunteeseen. Ei kannattaisi syödä ruokaa kuin mikä on itselle sopiva. Ihmisen toleranssi kehittyy ajan kanssa, mitä enemmän syö. Se aiheuttaa endorfiiniryöpyn. Kun syöt sopivasti tulisesti maustettua ruokaa, niin se tuo muitakin makuja esille. Etniset ruoat ovat löytäneet tiensä suomalaisten koteihin.

Kilpailut

Uusimmat