Kyynisyys tekee huonon johtajan - luettuasi perustelut et epäile

15.07.2014 08:09 - Anna Hopi

Hyvejohtajuus-sivuston kirjoituksen mukaan kyynikkoa ei saisi päästää lähellekään vallan kahvaa. Miksi?

Onhan kyynisyys ruma sana, minkä lisäksi se tekee luonteenpiirteen omistajasta epäviehättävän. Paheesta voi oppia pois, mutta se voi olla haastavaa, mikäli tietynlainen ajatusmalli on syvälle juurtunut. Mitä kyynisyys sitten on?

Moni näkee sen pessimisminä, mutta johtajuuskouluttaja Alexandre Havardin mukaan kyse on myös epäkypsyydestä. Tuolloin henkilö ylentää inhimillisiä heikkouksia. Kyynisyyttä verrataan myös ironiaan, jossa ihminen ottaa esimerkiksi vitsin kautta etäisyyttä asioihin ympärillään. Tuolloin mikään ympärillä ei ole totta ja vakavastiotettavaa.

Mutta kyynisyys ei ole hauska asia. Jason Lepojärven kirjoittamassa artikkelissa kyynisyys liitetään Oscar Wilden kirjoittamaan Dorian Grayn muotokuva -teokseen, jonka hahmot pursuavat tätä lannistavaa, negatiivista voimaa.

- Ne, jotka löytävät rumia merkityksiä kauniista asioista, ovat turmeltuneita olematta viehättäviä. Tämä on luonteenheikkous. Ironikko, vitsinsä taakse suojautuva, saattaa viehättää, mutta ei kyynikko, lukee Hyvejohtajuus-sivustolla.

Minkä takia kyynisistä ihmisistä ei voi tulla hyviä johtajia? Väitteen mukaan kyynisiä johtajia ei nimittäin ole olemassa. Ihmiset valitsevat johtajakseen henkilön, joka kykenee innostuksensa ja uskonsa avulla johdattamaan toiset eteenpäin elämässä ja viemään työelämässä projekteja eteenpäin. Kyynikkö vie työympäristössä toisten motivaation ja vaarantaa näin organisaation mission. Epäkypsä ihminen tekee helposti vaurioita niin itselleen kuin muille.

Lähde: Hyvejohtajuus.

Kilpailut

Uusimmat