Naisia ajateltiin wc-pöntön suunnittelussa - uusi malli parempi kuin vanha?

23.06.2015 16:21 - Senni Loikala

U-kirjaimen muotoiset vessanpöntön istuinkaaret ovat yleistymässä julkisissa wc-tiloissa.

Monet ovat käyneet asioilla julkisessa käymälässä, jossa pöntön istuinkaari on u-kirjaimen muotoinen. Siinä on etuosan kohdalla tyhjää, toisin kuin yksityisten vessojen istuinkaarissa. Mental_floss-sivusto selvitti, minkä takia monien julkisten vessojen istuinkaaret ovat erinäköisiä kuin muissa paikoissa.

Yhtenä merkittävänä syynä u-kirjaimen muotoisille kaarille on hygieenisyys. Tällöin genitaalialue ei pääse osumaan istuinkaareen. Lisäksi pöntössä on myös yksi paikka vähemmän, josta virtsa pääsisi roiskumaan ympäristöön.

Mahdollistavat etukautta pyyhkimisen

Lynne Simnick kertoo IAPMO-putkistoyrityksestä, että avoin etuosa istuinkaaressa mahdollistaa sen, että naiset voivat pyyhkiä myös etukautta ilman, että heidän genitaalinsa osuvat pönttöön. Monet muuraavat yleisissä käymälöissä pöntön muutenkin vessapaperilla tai hoitavat asiansa kyykkyasennossa, joten kaikkia istuinkaarten muoto ei auta.

Kun istuinkaaressa on vähemmän materiaalia kuin tavanomaisessa wc-istuimessa, on se myös halvempi vaihtoehto. Julkisia vessoja suunnittelevan ja huoltavan yrityksen toimitusjohtajan Roger Barryn mukaan u-kirjaimen muotoisten istuinkaarten etuna on myös se, että niitä lähtee vorojen matkaan vain harvoin.


Lähde: mental_floss

Kilpailut

Uusimmat