Poppamies Marko ja Chef Santeri: Grillataan ilman valmismarinadeja

09.07.2015 15:10 - Emma Ylistalo

Kesämiesten kesäruokaa -kokkikirjan tehneet Marko Suksi ja Santeri Vuosaari kertovat, kuinka valmismarinadin käytön voi välttää.

Valmismarinoidut lihat eivät kuulu sen enempää Marko Suksen kuin Santeri Vuosaarenkaan kesäkeittiöön.

- Kun minä työkseni kehitän grillikastikkeita ja mausteita, niin kyllä minä ostan itse aina lihan ilman mausteita ja teen siitä sitten. Yleensä grillaan useammalle henkilölle niin teen vähän eri makuisia useita. Jotkut tykkää mausteisemmasta, jotkut vähemmän, Poppamies Marko kertoi.

- Kesäkokkauksen pitää olla sellaista simppeliä, helppoa ja mukavaa. Mutta tekeepä kuinka hyvää ruokaa vaan, niin ei sen tarvitse olla monimutkaista. Että se on minun mielestäni sellaista näennäisoikomista että ostetaan valmismössöjä, jotka maistuu ihan kamalalta. Yksinkertaisesti voi tehdä ihan oikeista raaka-aineistakin ruokaa, Chef Santeri komppaa.

Entä millä sitten marinoi grillattavat, jos kerran valmismarinoidut lihat ovat poissuljettu vaihtoehto?

- Ensin kannattaa miettiä, että tarvitseeko sitä marinadia ollenkaan. Se kuulostaa kauhean hienolta, kun on marinoitu, mutta useimmiten suola ja pippuri riittävät, Santeri vinkkaa.

Marko Suksi kertoo itse käyttävänsä paljon kuivamarinointia, jossa mausteet sekoitetaan ensin keskenään ja hierotaan sitten grillattavalle lihalle.

- Marinoinnin tekemisessä ainoa merkittävä asia on se, että sen suolan saa imeytymään sinne lihaan. Että ei ne itse maut sinne lihaan sisälle mene, mutta sellaisesta mausteisesta kuivamarinadista missä on sopivasti kaikki mausteet tasapainossa, niin siitä muodostuu grillatessa mukava mausteinen kuori siihen ruokaan ja se on aivan äärettömän hyvä.

Kilpailut

Uusimmat