Kuva: AOP

Miesasioistaan udeltu Jutta Gustafsberg: "Jos lähden ulos syömään, en mieti, kuvataanko meitä"

20.03.2017 08:53 - Anna Hopi

Gustafsberg kertoo olevansa sinut oman julkisuuskuvansa kanssa. Hän osaa vetää rajat yksityisyytensä suojaksi oikeissa tilanteissa.

Hyvinvointialan yrittäjä Jutta Gustafsberg on ollut julkisuudessa 16 vuotta. Hänellä on kokemuksia suosion huipuista ja hyvistä otsikoista, mutta Jutta myöskin tietää, miltä tuntuu, kun pidetään B-luokan julkkiksena. Tällä hetkellä Gustafsberg on saavuttanut miljoonayrityksensä Fitfarmin kautta asiantuntija-aseman, josta moni unelmoi.

Omaan tekemiseen on tullut varmuus, ja sisäistä rauhaa on löytynyt omien tunteiden tutkiskelulla. Juuri nyt nainen pystyy hengittämään vapaasti ja olemaan tyyni, vaikka joku ottaisi kamerakännykän esiin julkisella paikalla ja näpsisi hänestä kuvia.

- Julkisuus vaikuttaa siihen, että yritän elää niin, etten elä jokaista rasausta sen mukaan, että katsooko joku tekemisiäni jossain. Se näkyy esimerkiksi näissä miesasioissa, jotka aina nostetaan esille, kun olet sinkku, Jutta aloittaa Iskelmän haastattelussa.

- Jos minulla on joku ihminen, jonka kanssa haluan mennä syömään, niin enhän voi elää siten, että mä en voi näyttäytyä, koska joku voi ottaa meistä kuvan ja lähettää sen jonnekin. Yritän pitää mieleni tyynenä - siinähän kuvaatte, tässä ei ole mitään ihmeellistä.

Jutta sanoo oppineensa, ettei ole tilivelvollinen jokaisesta asiasta elämässään.

- Olen oppinut sen, ettei kaikkeen tarvitse kommentoida. Vuosia sitten aina jos toimittaja kysyi jotain, selitin hirveästi elämästäni ja millainen uusi auto minulla nyt on. Mitä se kellekään kuuluu?

"Kuvittelet, ettei kukaan puhu muusta kuin sinusta"

Gustafsberg kokee ajautuneensa eräänlaiseen kuplaan julkisuutensa alussa.

- Olikohan se vuonna 2001 Suuri Seikkailu -ohjelma. Siihen mennessä oli ollut jotain pikkujuttuja julkisuudessa, ehkä jotain fitness-kisojani oli televisioitu tai vastaavaa. Kun yhtäkkiä oletkin ensimmäisen suomalaisen realityohjelman takia juorulehden kannessa isoimmalla volyymilla. Se tuntui oikeasti siltä, että mitä ihmettä, Jutta sanoo.

- Tilanteeseen tulee sokeus. Kuvittelet, että kaikki ovat kiinnostuneita sinusta, eikä kukaan puhu mistään muusta kuin sinusta. Elät vähän sellaisessa omassa kuplassa. Ymmärrän nyt paremmin nuoria ihmisiä, jotka tulevat julkisuuteen ja mopo lähtee käsistä. Aletaan elää siten, että jos viikkoon ei ole kukaan toimittaja soitellut, niin sitä alkaa miettiä, että onko minut unohdettu. Jaat parisuhteesta ja elämästä ihan kaiken.

Jutta puhuu omasta kokemuksesta. Hän muistaa ajan, jolloin kaksi tai kolmekin viikkoa tuntui pitkältä ajalta, ettei hänestä kirjoitettu mitään.

- Olen saanut vapautettua itseni siitä kierteestä. Oivalsin sen, että jos aion tässä julkisuudessa olla pitkään, niin ei kannata olla koko ajan esillä. En ikinä käy missään hienoissa cocktail-partyissa kertomassa, mitä minulle kuuluu. Korkeintaan kerran vuodessa käyn sellaisissa, jos on joku lanseeraus, hän toteaa.

- Kieltäydyn myös paljon haastatteluista, ja valitsen sellaiset lehdet, joissa saan sanomaani esille ja haastatteluissa on syvyyttä. Oli hienoa huomata, että kun kieltäydyin haastatteluista, niin huomasin, ettei minua unohdettukaan, vaan haluttiin juttuihin entistä enemmän, Jutta heläyttää naurun.

Ihana, raadollinen julkisuus

Jutta kokee tällä hetkellä julkisuuden asiana, josta voi ammentaa myös voimaa. Nainen on vastikään julkaissut Harriet Piekkolan kanssa henkisyydestä kertovan Mielen päällä -teoksen, jota varten on antanut haastatteluja.

- Harva onnistuu kääntämään julkisuuskuvansa niin, ettei se olekaan ihan mitään höpö höpö -julkisuutta, vaan olisit jonkun asian asiantuntija. On kokkeja, TV-persoonia, sisustussuunnittelijoita tai minä ravintoalalta, joista on hyötyä ja olemme voineet tuoda omaa bisnestä esille. Ymmärrän julkisuuden paremmin, koska bisnekseni eivät menestyisi niin hyvin, tai nykyistä kirjaani ei myytäisi niin paljon, jos olisin kansalle tuntematon tyyppi, sanoo Jutta.

- Julkisuudessa on paljon hyvää, ja se on voimavara, jos osaat käyttää sitä oikein. Mutta se on myös veitsen terällä taiteilua.

Julkisuuden raadollisuus näyttäytyi aikoinaan, kun Jutta rakastui ternimaitoyrittäjään, Petteri Jussilaan. Kun suhde päätyi lehtiin, pari sai osakseen myös ihmisten vihaa ja ikäviä viestejä.

- Kun tulin esille miljonääri Petteri Jussilan tyttöystävänä, olimme sellainen pari, että yök! Herätimme tunteita, ja moni mietti, ettei noin voi tehdä. Asia kun kuitenkin niin, että jos herätät tunteita, lehdet kirjoittavat enemmän. Kun puhutaan B tai Ö-luokan julkkiksista, joista sanotaan, että häipyisi jo julkisuudesta, niin sitä enemmänhän heistä kirjoitetaan, mitä enemmän he nostattavat niitä suuria tunteita, Jutta pohtii.

"Jonain päivänä tulee joku nuorempi tilalle"

Jokaisella esille nostetulla on myös sama pelko - hiipua pois. Jutta sanoo käyneensä tämän pelon läpi. Nykyään hän suhtautuu julkisuuteensa käytännönläheisesti.

- Kun et yhtäkkiä olekaan mitään, voi olla, että sinut dumataan kokonaan pois, ja sieltä tulee nuorempi, kauniimpi ja lihaksikkaampi tilalle, ja hän kiinnostaa enemmän. Varmasti tulee se päivä, jolloin en enää kiinnosta ketään, Jutta nauraa.

- Se onkin tavoitetilani. Olisi aivan mahtavaa, ettei kukaan ei enää muistaisi, ja joku vaan tulisi kysymään, että olitko sä joskus se fitness-Jutta? Kaikki unohtaisivat minut. Kuitenkin niin kauan kuin on uusia hankkeita, kuten tämä uusi meditaatiokeskus, jota alamme rakentamaan Ylöjärven Kuruun, julkisuudesta on ihan jäätävä apu.

Gustafsberg tuntuu olevan 43-vuotiaana sinut oman julkisuutensa kanssa. Erityisen iloinen hän on siitä, että saa antaa tällä erää haastatteluja asiantuntijana asioista, joita kohtaan hän tuntee suurta intohimoa.

- Harva varmasti enää muistaa, että olin joskus punatukkaisena tositv-ohjelmassa. Jos lähdet julkisuuteen huonosta asetelmasta ja olet pitkään huonossa valossa, on hemmetin pitkä matka saada ihmisten mielipiteet muutettua. Tuntuu, että olen päässyt siinä tuuman verran eteenpäin, Jutta virnistää.

Lue myös: IS: Jutta Gustafsberg kävi meediolla edesmenneen miehensä takia: "Saimme yhteyden Petteriin"

Kilpailut

Uusimmat