Outi Mäenpää pelkää Louhimies-keskustelun menevän väärille raiteille: Uhrit eivät ole ruikuttajia

20.03.2018 17:15 - Senja Rapila

Suomalaisnäyttelijä tyrmää täysin Louhiniemen "tekniikat" ja "metodit" alalla.

Radio Novan Iltapäivässä haastateltiin tänään näyttelijä Outi Mäenpäätä, joka kommentoi kohuotsikoissa olevan elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen "kyseenalaisia tekniikoita ja metodeja viedä näyttelijä tietynlaiseen tunnelmaan elokuvan kuvauksissa". 

Kerroimme aiemmin Ylen artikkeliin pohjautuvassa artikkelissamme, kuinka useat naisnäyttelijät syyttävät Louhimiestä muun muassa sadistisia piirteitä saavasta nöyryyttämisestä, kiusaamisesta ja näyttelijöiden turvallisuuden laiminlyömisestä. Louhimies itse kiistää väitteet.

Omista kokemuksistaan on Ylelle kertonut muun muassa Pihla Viitala. Nainen kertoo, että kuvatessaan Käsky-elokuvaa Louhimies läpsi häntä poskille, jotta hänen kasvonsa näyttäisivät punakammilta, sylki hänen tukkaan, kaatoi kahvia hänen päällensä ja kuiski hänen korvaansa, miten huono hän on.

Juontaja Niina Backman kysyi Mäenpäältä lähetyksessä, mitä mieltä tämä on Louhimiehen "tekniikoista".

- Ihan ensimmäiseksi minun pitää tarkentaa, että tällaisia metodeja tai tekniikoita ei ole olemassakaan. Niin kuin teatterikorkean lehtori Tiina Pirhonen eilen siellä A-Studiossa sanoi; nämä ovat jotain hänen omia toimintamallejaan, ja ainakaan itse en niitä missään tapauksessa allekirjoita, Mäenpää kertoo haastattelussa Niina Backmanille.

- Ja painotan tässä, etten ole tehnyt Akun kanssa töitä, mutta se mitä nämä naiset kertovat, näitä ei voi kyseenalaistaa tai kiistää, hän lisää.

Paljastusartikkelin jälkeen Louhimies kirjoitti julkisen päivityksen Facebookiin, missä hän pahoitteli sitä, että on ollut sellainen ohjaaja, jolle ei ole pystynyt sanoa tällaisista asioista suoraan. Myöhemmin kuitenkin A-Studio-ohjelmassa näyttelijä Matleena Kuusniemi kertoi sanoneensa monesti Louhimiehelle näistä kyseenalaisista toimintatavoista.

- Tämä on minusta todella surullista kuultavaa, jos Louhimiehellä ei ole ollut käsitystä siitä mitä hänen toimintansa on aiheuttanut. Hänellä ei ole käsitystä siitä, ettei hänellä ole luottamuksellista suhdetta ja näyttelijät kokevat, etteivät tule kuulluiksi. Näyttelijät kokevat tulevansa ylikävellyiksi ja tietyllä tavalla pahoinpidellyiksi, Mäenpää kommentoi.

- Uhri hän ei ole. Me jokainen valitaan joka hetki, toimintatapamme. Toivon, ettei keskustelu myöskään käänny siihen, että "mitä nämä naiset nyt ruikuttavat 15 vuoden jälkeen". Se on järjettömän vaikeaa nousta sanomaan yhtään mitään, edes sitä, että pyytää uusintaottoa. Esimerkiksi itse haluan maksimaalisen hyvän tuloksen. Ja että itse edes uusintaottoa uskallan pyytää, se vaatii minulta rohkeutta. Saati sitten jotain tämmöistä, ja nämä ovat nuoria näyttelijöitä olleet silloin. Minusta on rohkeaa, että he pystyvät nyt sanomaan näistä.

Voit kuunnella Radio Novan Iltapäivää arkisin kello 14-18. Voit tykätä Radio Novan Iltapäivän Facebook-sivuista täällä.

Lue myös: Suomalainen sanonta jakoi kansan kahtia - "Ovatko turkulaiset taas ihan sekaisin?"

Lue myös: Suosikkijuontaja hermostui kaupan kassajonossa: "Sisäisesti huusin ja löin sitä mummoa!"

Lue myös: Outo mysteeri piinasi juontaja Niina Backmania kaksi vuotta - joutui videolla nolon paikan eteen

Kilpailut

Uusimmat