Kuva: Niki Miettinen

Mariska avoimena kokemuksistaan: Vanhempien ihmisten kritiikki oli kaikista karuinta

07.02.2019 17:45 - Emmi Moilanen

Uuden Grafeenia-kappaleen julkaissut artisti kertoo myös, että on hiljattain innostunut laulutunneista.

Muusikko Mariska, 39, julkaisi tammikuussa uuden sinkkubiisin, Grafeenia. Rap-artistina 2000-luvun alkupuolella aloittanut Mariska kertoo Voice.fi-sivuston haastattelussa, että luokittelee nykyisin oman musiikkinsa pop-tittelin alaisuuteen.

Pitkän uran varrella muusikko on ehtinyt kokeilemaan monenlaista eri musiikkityyliä.

- Olen aikaisemmin poukkoillut iskelmän, rapin ja punkin kautta sinne tänne. Nyt ajattelin, että on aika ikään kuin korjata satoa, eikä siinä mielessä enää kiinnosta mikään radikaalisti uusi, vaan mietin, miten näitä kaikkia pystyisi yhdistämään, Mariska kertoo.

Artisti kertoo saavansa myös itse voimaa ajatuksesta, joka tuoreen kappaleen nimen taustalla on. Mariskan mukaan grafeeni on tittelinä hyvin vahva.

- Monissa pop-kappaleissa sisin vertautuu timanttiin. Mietin, että haluanko miettiä timantin kovuuden kautta. Aloin pohtia, löytyisikö vielä poikkeavampi kulma ja googlasin, mikä on maailman lujin aine.

- Mielestäni luja on kiehtovampi käsitteenä kuin kova. Luja on vielä styrkempaa kamaa, Mariska jatkaa.

Alussa kritiikin vastaanottaminen oli hankalaa

Mariska kertoo ammentavansa inspiraatiota musiikkiinsa oman elämänsä kokemuksista. Artisti kertoo huomanneensa varsinkin jälkikäteen sen, että vastoinkäymiset ovat kasvattaneet ja vahvistaneet häntä ihmisenä. Vaikeimmaksi hetkeksi julkisuudessa artisti mainitsee muun muassa kritiikin vastaanottaminen.

Mariska kertoo, että väsyi ”ensimmäisen pyrähdyksensä” jälkeen, jolloin teki vielä rap-musiikkia. Myös henkilökohtaisen elämän pulmat painoivat mieltä.

- Silloin on ollut kieltämättä todella hankalaa ja varsinkin se kritiikin vastaanottaminen. Operoin silloin nuorisomusiikin kentällä, niin palaute oli sitä, mitä nuorisoihminen antaa. Siihen aikaan nainen oli myös uusi juttu räppikentällä, enkä silloin ollut tarpeeksi valmistautunut siihen, mitä kaikkea julkisuus voi olla.

Pahimmat kommentit aikuisilta

Uransa myöhemmässä vaiheessa, musiikkityylin hieman vaihtuessa, Mariska hyppäsi sellaisen musiikin ääreen, joka vetosi myös enemmän aikuisyleisöön.

- Sieltä sitä kritiikkiä vasta tulikin, myös rajua. Omien vanhempien ikäisten ihmisten kritiikki oli kaikkein karuinta.

Mariska pohtii, että hänen oman asemansa ”provokaattorina” luultavasti vaikutti negatiivisen kommentoinnin määrään.

- Olen väen vängällä asettunut provokaattorin rooliin. Halusin venyttää sisältä käsin sitä pientä kuppikuntaista kulmaa, missä ikinä olinkin. Se hinta on sitten se, kun ”räyhä-pettersonina” lähtee liikenteeseen, että se reaktio on ihmisiltä ihan samanlainen.

- Toki motiivini ovat tässä vuosien saatossa hieman jalostuneet. Enää provokaatio ei ole se minun ykkösjuttuni, vaikka se varmasti aina jollain tavalla tulee taustalla olemaan.

Tällä hetkellä Mariska työstää uutta albumia, jonka on tarkoitus ilmestyä tämän vuoden aikana. Artisti kertoo myös innostuneensa laulutunneista.

- Olen ryhtynyt treenaamaan laulua ensimmäistä kertaa elämässäni. Olen aivan hullaantunut siitä ja se on avannut aivan uusia maailmoja äänen tuottamiseen. En ole aiemmin suostunut treenaamaan sitä, käsittämätöntä kuinka jääräpää olen ollut, Mariska nauraa.

Voit kuunnella Mariskan Grafeenia-kappaleen alta.

Lue myös: Mariska yllättää uudella aluevaltauksellaan - oma lapsi vaikutti uuteen työhön

Kilpailut

Uusimmat