Kuva: AOP

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson: "Nyrkkeily antoi syömishäiriölleni aivan eri kasvot"

30.07.2019 21:45 - Milena Raappana

Normaali ruoka vaihtui superfoodeihin ja paastoihin nyrkkeilyn myötä.

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson, 27, aloitti nyrkkeilyn 20-vuotiaana. Hän jäi lajiin heti koukkuun, mutta se toi myös synkkiä puolia Gustafssonin elämään. Hän sairastui syömishäiriöö.

- Tunnistan syömishäiriökäyttäytymistä jo melko nuoresta iästä, mutta nyrkkeily antoi sille ihan eri kasvot ja se voimistui. Se tuli siitä, että kyseessä on painoluokka ja yleensä valmentajat puoltavat pienempää sarjaa, Gustafsson selittää Häive-podcastissa toimittaja Lauri Kujanpäälle

Gustafsson kertoo, ettei hänelle annettu valmentajien suunnalta kunnollisia ohjeita oikeanlaiseen ruokavalioon ja treenaamiseen. 

- Minulle sanottiin, että laihduttaminen on helppoa, kun lakkaa syömästä. Se oli vitsi, mutta otin sen 20-vuotiaana niin todesta, kun ei ollut muuta tietoa. 

Nuoresta nyrkkeilijänalusta tuli todella tarkka syömisen suhteen ja normaali ruoka vaihtui superfoodeihin ja paastoiluun. Samaan aikaan Gustafsson treenasi kaksi kertaa päivässä. Vuonna 2015 keho alkoi näyttää pysähtymisen merkkejä. 

- Kroppa oli ollut jo niin kauan aliravittu, ettei se kestänyt. Yhden turnauksen jälkeen turposin kymmenen kiloa muutamassa viikossa. Sekään ei vielä kunnolla herättänyt minua. Ihmettelin vain, että mitähän tässä tapahtuu. 

Gustafssonin syömishäiriössä on piirteitä ortoreksiasta eli ruoka on yliterveellistä. Tämän lisäksi hänelle on tullut ahmimishäiriö aliravitsemuksen takia. 

- Nykyään pystyn hallitsemaan sitä, mutta en sanoisi sen olevan kokonaan poissa. Varsinkin, jos tunnepuolella tapahtuu jotain, voi tulla pientä ahmintaa, hän selittää. 

Miten Gustafsson näkee syömishäiriöt urheilussa ja mitä asialla pitäisi hänen mielestään tehdä? Entä miten masennus on vaikuttanut hänen elämäänsä. Kuuntele alta koko jakso. Muut jaksot löydät RadioPlaysta

Lue myös: "Jos kuolen, niin sitten kuolen" - Uniikki avoimena paniikkihäiriöstään ja sen hoidosta

Lue myös: Olli Herman ei pelkää näyttää rakastumistaan - jakaa nyt simppelin parisuhdevinkkinsä

Kilpailut

Uusimmat