Kuva: AOP

Disneyn striimauspalvelu lisäsi varoitustekstit tiettyjen piirrettyjen alkuun

14.11.2019 13:45 - Iiro Myllymäki

Disney+ varoittaa katsojia rasistisiksi tulkittavista sisällöistä.

Disneyn striimauspalvelu ja suursatsaus Disney+ on avattu nyt Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Hollannissa. Valikoimissa on valtava määrä elokuvia ja tv-sarjoja viihdejätin tuottoisan historian ajalta. Huffington Post kirjoittaa, että joidenkin elokuvien esittelyteksteihin on lisätty varoitus siitä, että sisältö saattaa nykytiedon valossa esittäytyä ongelmallisena.

Tällainen varoitusteksti on lisätty Huffington Postin mukaan ainakin Dumbon, Viidakkokirjan ja Aristokattien esittelyyn.

”Tämä ohjelma näytetään sellaisena kuin se on alun perin luotu. Se saattaa sisältää vanhentuneita kulttuurisia kuvauksia”, varoitustekstissä kerrotaan. Varoitustekstistä on jaettu kuvia esimerkiksi Twitterissä.

Disneyn vanhoissa elokuvissa on tulkittu olevan rasistisia piirteitä. Tiettyjen hahmojen stereotyyppinen kuvaus on asetettu kyseenalaiseksi nykytiedon valossa. Esimerkiksi vuoden 1941 Dumbo-elokuvassa nähdään laulukohtaus, jossa keskiössä ovat mustat varikset. Näiden varisten on katsottu toisintavan mustiin kohdistuvia stereotypioita. Kaunottaressa ja kulkurissa puolestaan nähdään siamilaiskissojen laulukohtaus, jonka on tulkittu esittävän aasialaisista rasistisia stereotypioita.

Ennen palvelun käyttöönottoa huhuttiin, että Disney olisi sensuroinut joitain kohtauksia elokuvista.

Aiemmin Warner Brothers on lisännyt joidenkin animaatioidensa alkuun samantyylisen varoitustekstin. Tämä teksti on tosin pidempi ja jyrkemmin muotoiltu, ja jotkut ovatkin nyt kritisoineet Disneytä siitä, että sen teksti on liian lyhyt ja epäselväItä.

Iltalehden mukaan Disney+ tulee Suomessa käyttöön vuoden 2020 alussa.

Lue myös: Disneyn uudelleenversioinnissa nyt päätähtinä oikeat karvaturrit - katso tuore traileri

Lue myös: Disneyn ja Pixarin animaatioiden viisi eroa - oletko huomannut?

Lähteet: Huffington Post, Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat