Kuva: Lauri Kujanpää

Anna Abreu lakkasi kuuntelemasta musiikkia ja tajusi saaneensa burnoutin - "Olin tosi väsynyt"

12.12.2019 09:15 - Iiro Myllymäki

Abreu kärsi pitkään huijarisyndroomasta eikä kokenut ansainneensa menestystään.

Anna Heiskari, 29, paremmin tunnettu nimellä Anna Abreu, on ollut valokeilassa jo vuoden 2007 Idols-kisasta alkaen, mutta vasta nyt hän on löytänyt ammatillisen itsevarmuuden. Hänen uusi Teipillä tai rakkaudella -albuminsa on syntynyt henkilökohtaisista ihmissuhdekokemuksista ja Abreu kokee, että levyllä kuuluu hänen oma äänensä enemmän kuin hänen aiemmilla tuotoksillaan. Tähän pisteeseen on ollut pitkä matka, ja vuosien varrella Abreu on kärsinyt useasti epävarmuuksista.

Abreu itse kutsuu tätä huijarisyndroomaksi.

- En ole kokonaan päässyt siitä vieläkään eroon. Todella monella artistilla on huijarisyndrooma, Abreu sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Huijarisyndroomasta kärsimiseen kuuluu ajatus siitä, ettei ole ansainnut omaa menestystään ja ikään kuin huijaa muita olevansa ammattitaitoinen alallaan. Abreu kokee, että artisteille tällainen kokemus saattaa syntyä esimerkiksi negatiivisen palautteen myötä. Vaikka kehuja tulisi määrällisesti enemmän, kielteiset kommentit jäävät pään sisään vellomaan paljon voimakkaammin.

- Silloin, kun huijarisyndrooma oli vahvimmillaan, ajattelin, että en todellakaan ansaitse menestystäni. Suorastaan ahdisti se, kun ihmiset fiilistelivät tekemisiäni, koska en itse pitänyt itseäni hyvänä, Abreu kertoo.

Nämä ajatukset olivat Abreun mielessä eniten uran ensimmäisen noin viiden vuoden aikana. Levyt myivät hyvin ja faneja riitti, mutta naisen mielen sisällä kyti jatkuva epävarmuus.

"Olin tosi väsynyt"

Viime aikoina Abreu on kertonut haastatteluissa avoimesti uransa alamäistä. Nainen etsi pitkään suuntaansa ja vaihtoi laulukielenkin englannista suomeen. Niihin aikoihin, kun hän teki ensimmäisiä kappaleitaan suomeksi, hän koki burnoutin. Tähän johti tiiviin työtahdin lisäksi koko musiikkialan epävarmuus. Koskaan ei voi olla varmuutta suosion jatkumisesta, vaikka itse antaisikin kaikkensa.

- Olin todella loppu. Burnout on ollut lähellä sitä ennen ja jälkeenkin.

Nainen tajusi ajautuneensa burnoutiin siinä vaiheessa, kun hän ei enää pystynyt kuuntelemaan ollenkaan musiikkia.

- Kaikki, mikä liittyi tähän duuniin, alkoi ahdistaa. Oli vaikea nähdä tv:stä jotain Emma-gaalan mainosta, Abreu kertoo.

Nainen vetäytyi omiin oloihinsa.

- Katsoin vain Gilmoren tyttöjä himassa ja toivoin, että asuisin siellä mestassa. Olisin halunnut olla vain jossain landella. Olin tosi väsynyt, Abreu muistelee.

Hän pääsi käsittelemään tuntemuksiaan terapiassa ja löysi ympärilleen ihmiset, joiden kanssa tuntui luontevalta ja turvalliselta tehdä töitä.

Burnoutin aikana Abreu myös mietti paljon sitä, mitä suuri yleisö hänestä ajattelee ja ajattelevatko kaikki hänen flopanneen. Samantapaisia keloja hänen mielessään pyöri vielä juuri ennen uusimman levyn tekoprosessia. Voit lukea lisää albumin teemoista tästä jutusta.

Lue myös: Anna Abreun kipeä suhdehistoria kuuluu uudella levyllä - "Uskalsin olla avoimesti oma itseni"

Lue myös: Anna Abreun keikkapukeutumiselle ilkuttiin netissä, nyt nainen vastaa: "Olin vain superfiiliksissä"

Kilpailut

Uusimmat