Kuva: All Over Press

Salkkarit-tähti Tiia Elg: "Aikuisten pitäisi herätä siihen, kuinka puhumme itsestä tai toisistamme"

14.08.2020 13:22 - Senja Rapila

Näyttelijä muistuttaa, että ennen kaikkea jokainen aikuinen toimii käytöksellään esimerkkinä nuorille ja lapsille.

Salkkareista tuttu näyttelijä-tanssija Tiia Elg, 34, kertoo Voice.fi:n haastattelussa, ettei hänellä ole oikeastaan koskaan ollut ulkonäköpaineita. Hän uskoo sen johtuvan nuoruuden harrastuksista, joissa ulkonäkö ei ole ollut arvostelun keskipisteessä.

- Keho on minulle paljon enemmän kuin ulkonäkö - tai nimenomaan kaikkea muuta. Minulle tärkeämpää on aina ollut, mitä keho osaa tai mihin se pystyy kuin se, miltä se näyttää. On kiinnostavampaa hioa taitoa, kuin lihasta. On mielenkiintoista, kuinka monin eri tavoin voin käyttää kehoa ilmaisussa. Minulla ei ole ikinä ollut sellaista suhdetta kehooni, että se olisi vain esittelykappale. Siihen on aina liittynyt jonkun taidon oppiminen tai näyttäminen, Tiia kertoo haastattelussa.

Näyttelijän työ edellyttää myös sen, että vaatteet, meikit ja kaikki ulkonäköön liittyvä on suurella todennäköisyydellä aina jonkun muun valitsemaa. Tarkoitus on luoda hahmo, eikä miettiä, mikä on kaunista tai trendikästä. 

- Ei sitä voi kameran eteen mennessä miettiä, että miltä näyttää. Pääpaino ja keskittyminen on ihan muissa asioissa, hän pohtii.

Sosiaalinen media = kaiken pahan alku?

Sosiaalinen media voi olla Tiian mielestä yksi syy monen - eritoten nuoren - ulkonäköpaineisiin. Somessa feikatut, täydellisyyttä hipovat kuvat voivat pahimmassa tapauksessa alentaa nuoren itsetuntoa ja ajaa esimerkiksi syömishäiriöloukkuun.

Tiia toteaa, että sosiaalinen media ja sen aiheuttamat lieveilmiöt ovat mielenkiintoinen aihe keskustella. Hän monesti aloittaakin keskusteluja omalla Instagram-tilillään, kysyen seuraajiensa ajatuksia aiheesta.

Suomalaisnäyttelijä muistuttaa, että aikuisten pitäisi aina muistaa se, että he ovat ennen kaikkea esimerkkejä nuoremmille - käytökseltään, arvoiltaan, tavoiltaan. Myös sosiaalisessa mediassa. Nämä asiat seuraavat sukupolvelta toiselle, aina pidemmälle mitä sitä ajattelisi.

- Varsinkin aikuisten pitäisi herätä huomaamaan, kuinka puhumme itsestämme tai toisistamme, mikä on sallittavaa ja mikä on hyväksyttävää. Meidän pitäisi tiedostaa, mikä on oma arvomaailmamme. Onko se sellainen ulkokullattu, joka sallii arvostelun: ’minä tässä nyt istun sohvalla ja arvostelen jatkuvasti muita ja heidän ulkonäköään.’ Me aikuiset olemme esimerkkejä nuorille ja lapsille, ei kannata aliarvioida sanojen voimaa, Tiia toteaa.

- Olen päättänyt, etten halua tuoda sellaisia arvoja kotiini ja tyttärelleni. Äidiksi tuleminen muutti sen, että olen huomattavasti tarkempi siinä, mitä oikeasti päästän suustani ja olen tullut tietoisemmaksi siitä, millaisia arvoja haluan viedä eteenpäin lapsilleni. 

Lue myös: Oletko todellinen Salkkarit-tietäjä? Tee testi ja vastaa 10 kimuranttiin kysymykseen

Lue myös: Salatut elämät -näyttelijä Konsta Hietanen oli suuri lapsitähti 90-luvulla: "Ihailijapostia sateli"

Lue myös: IL: Tiesitkö, että Seppo Taalasmaana tunnettu Jarmo Koski on monen rakastetun piirroshahmon ääni?

Kilpailut

Uusimmat