Kuva: Mikko Räsänen

Evento: Mikko Leppilampi pelkää, että suomalainen tapahtumaosaaminen katoaa kokonaan

03.12.2020 17:15 - Lauri Kujanpää

"Onhan sellainen huutokilpailu lapsellista, mutta jos muutkin niin tekevät, täytyy varmaan meidänkin", Leppilampi jyrähtää.

Korona-aika on iskenyt pahasti tuhansien ihmisten elinkeinoon. Yksi kärsivistä aloista on ollut varsinkin tapahtuma-ala.

Tapahtumateollisuus ry on pystynyt Evento-lehden mukaan osoittamaan alan liikevaihdoksi noin 2,35 miljardia euroa, josta yli 90 prosenttia on pandemian myötä kadonnut.

Tapahtuma-alan ahdingosta monet taiteilijat ovat avautuneet julkisestikin, kuten Paula Vesala, joka sai vaikuttamisestaan myös Vuoden Rockteko -palkinnon Eläköön SuomiRock! -gaalassa.

Nyt näyttelijä-juontaja Mikko Leppilampi, 42, on puhunut aiheesta Evento-julkaisun haastattelussa. Koronapandemia perui monet Leppilammenkin työtehtävät, kuten erilaisia yksityis- ja yritystapahtumia.

- Me, joilla on jotakin muutakin, pärjäämme. Mutta tuolla on catering- ja tekniikkafirmoja, ammattimuusikoita, tanssijoita, turvallisuuspuolen yrittäjiä ja sirkustaiteilijoita eli iso kirjo tapahtuma-alan ammattilaisia aidosti pulassa. Heillä ei ole muuta. Tilanne on jatkunut pitkään, ja jatkuu vielä, Leppilampi sanoo.

Tapahtuma-alan liikevaihdoksi on ilmoitettu normaalisti noin 2,35 miljardia euroa. (kuva: Shutterstock)

Leppilampi on ollut yhteydessä nimettömiksi jääneisiin "konkaripoliitikkoihin" ja kysynyt, että saako julkinen paine vasta päättäjät liikkeelle.

- Valitettavasti vastaus on ollut, että niin kauan mitään ei tapahdu, kun painetta ei tule. Onhan sellainen huutokilpailu lapsellista, mutta jos muutkin niin tekevät, täytyy varmaan meidänkin, Leppilampi pohtii Eventolle.

Tehtaiden sulkemiset ovat saaneet jopa ministerit huolestumaan, kun muutama sata ihmistä on jäänyt kokonaan ilman töitä. Tapahtuma-ala työllistää kymmeniä tuhansia vakituisia työntekijöitä.

Leppilampi pelkääkin, että suomalaiset osaajat katoavat kokonaan ja tilalle tulevat ulkomaiset yritykset.

- Jos alan annetaan kuolla pois ja Suomesta katoaa ammattimainen tapahtumaosaaminen, tilalle tulevat suuret ulkomaiset jätit, jotka ottavat markkinat haltuun.

Lue myös: Paula Vesala otti kantaa tapahtumatyöntekijöiden ahdinkoon - "Kaikki meni hetkessä"

Lue myös: Eläköön SuomiRock! -gaalassa palkittiin suomalaisen musiikin tekijöitä - katso voittajat

Lähde: Evento

Kilpailut

Uusimmat