Kuva: MTV3

Mikä on Suvi Teräsniskan harvinaisen sukunimen tarina? Selviää Sukuni salat -ohjelmassa

15.03.2021 11:45 - Iiro Myllymäki

Illan jaksossa kaivaudutaan syvälle Suvi Teräsniskan sukuhistoriaan.

Maanantai-illan Sukuni salat -ohjelman jaksossa selvitetään laulaja Suvi Teräsniskan, 31, sukuhistoriaa. Ohjelmassa jäljitetään muun muassa naisen erikoisen sukunimen taustoja. Teräsniska kertoo ohjelmassa tietävänsä etukäteen sen, että hänen isoisoisänsä Odert Filemon Stålnacke käänsi ruotsalaisen sukunimen suomeksi 1930-luvun alkupuolella.

Ohjelmassa kiinnitetään huomiota Teräsniskan sukulinjalla siihen, miten suku on juurtunut Lappiin. Käy ilmi, että Teräsniskan esi-isä Jöns Olofsson muutti Ruotsin puoleiseen Lappiin Svappavaaraan työskentelemään kuparikaivokselle velkaantumisen takia 1600-luvun puolivälissä. Tätä ennen Olofsson perheineen asui Uppsalan lähettyvillä. Suvi Teräsniska kertoo, että myös hänen isänsä ja isoisänsä ovat työskennelleet kaivoksilla.

Suvi Teräsniska on Suomen suosituimpia iskelmäartisteja. (kuva: AOP / Pasi Murto)

Kun Jöns Olofsson sai kaivoksella viran työnjohtajana, hän muutti sukunimensä Stålnackeksi (suomennettuna Teräsniska). Näin ollen kyseessä on täysin keksitty nimi. Olofsson-nimi herättää huvitusta Sukuni salat -jaksossa.

- Jöns Olofssonin nimitys kaivosvuodiksi on siinä mielessä hyvin keskeinen homma, että ilman sitä meillä ei olisi artistia nimeltä Suvi Teräsniska, vaan Suvi Olofsson. Se kyllä kuulostaa vähän euroviisuvoittajalta, sanoo ohjelman juontaja Marja Hintikka.

- Kieltämättä, nauraa Suvi Teräsniska.

Sukuni salat -ohjelman neljäs jakso esitetään MTV3-kanavalla kello 20.00.

Lue myös: Suvi Teräsniska voitti Pro Iskelmä -palkinnon - "Laulamista minulla on ikävä"

Lue myös: Suvi Teräsniska somepostauksestaan, joka keräsi suurimman palautevyöryn: "Jengi oli, että 'Mitä?!'"

Kilpailut

Uusimmat