Kuva: AOP / Pasi Murto

Pirkko Arstila oli tienraivaaja naispuolisille uutistenlukijoille - toimituksen miesten kommentti jäi mieleen

01.09.2021 17:45 - Iiro Myllymäki

40 vuotta sitten tehtiin historiaa, kun suomenkielisissä tv-uutisissa nähtiin ensimmäistä kertaa naispuolinen uutistenlukija.

Tänään keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun MTV:n uutistoiminta alkoi. Ensimmäiset Kymmenen uutiset lähetettiin 1. syyskuuta vuonna 1981, mikä oli suuri ja jännityksellä odotettu tapaus. Ennen tätä televisiouutisoinnista oli vastannut vain Yle.

Ensimmäisten Kymmenen uutisten ankkureina nähtiin Pirkko Arstila ja Kaj Lindén. Arstila oli ensimmäinen suomenkielisten tv-uutisten naispuolinen uutistenlukija. Arstila huomauttaa Radio Nostalgian haastattelussa, että naisia oli nähty häntä ennen uutistenlukijoina jo ruotsinkielisellä puolella.

- Olen kertonut tätä pienille tytöille, ja he ovat olleet hirveän hämmästyneitä, että eikö se aina ole ollutkaan tapana, Arstila sanoo Nostalgian Viikonlopun Markus Parkkisen haastattelussa.

Nykynäkövinkkelistä katsottuna tuntuu erikoiselta, että joskus naispuoliseen uutistenlukijaan suhtauduttiin suurellakin hämmästelyllä. Arstila muistelee, että MTV Uutisten toimituksen miehet kerääntyivät katsomaan, kun ensimmäistä Kymmenen uutisten lähetystä harjoiteltiin kokonaisuudessaan.

- He sanoivat, että kyllä siinä on oma jännityksensä, kun nainen lukee kovia uutisia.

Nainen muistaa, miten valtava tapaus kaupallisen kanavan uutislähetysten alku oli.

- Se oli kyllä suurta hypetystä. Sitä jännitti koko kansa tai ainakin kaikki, jotka katsoivat - puhumattakaan meistä itsestämme.

Arstila uskoo, että nykyään uuden uutislähetyksen alku ei herättäisi ihmisissä minkäänlaisia tunteita. Toista oli 40 vuotta sitten.

- Se oli kuin olisi tapahtunut jotain avaruuslentoa vastaavaa, Arstila sanoo.

Radio Nostalgia, Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Keijo Leppänen hulvattomista uutislähetysten mokista: "Tuoli oli tyhjänä ja minä pöllämystyneenä"

Lue myös: MTV: Kirsi Alm-Siira repesi nauruun uutislähetyksessä - katso, mikä tarina oli liikaa toimittajalle

Kilpailut

Uusimmat