Kuva: AOP/Timo Korhonen

Kiti Kokkosen teatterissa vitsaillaan tasapuolisesti kaikista poliitikoista: "Aina on riski"

23.10.2023 14:15 - Minttu Tikkanen

Kiti Kokkonen on huomannut, että synkkinä aikoina ihmisiä virtaa revyitä katsomaan entistä enemmän.

Suomen Komediateatteri marssittaa tänäkin syksynä Linnanmäen Peacock-teatterin lavalle riemukkaan, mutta samalla ajatuksia herättelevän revyyn Ilta pilalla. 

Komediateatterilla menee paremmin kuin vuosiin. Se on taiteellisen johtajan, Kiti Kokkosen mielestä tietenkin positiivista, mutta heijastelee hänen nähdäkseen vahvasti myös muutoin synkkää maailmantilannetta.

- Tämä on neljäs (revyy) putkeen ja meillä on nyt paras ennakkomyynti tähän mennessä. Se varmasti liittyy siihen, että ajat ovat synkeitä ja ihmiset kaipaavat juuri sitä naurun voimaa ja terapiaa. Sama oli heti koronan jälkeen myös, Kokkonen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Popdlaysta.

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei komediataajuudelle virittäytyminen ole edes tekijöilleen helppoa aikoina, kun ympärillä riehuvat peräjälkeen pandemiat, sodat ja ilmastokatastrofit. Kokkonen myöntää olevansa itsekin herkkä vajoamaan synkkyyteen, mutta myös käsittelevänsä asioita huumorin voimalla.

- Ainakin mun henkilökohtainen puolustusmekanismini on se, että kun asiat menevät tosi vaikeiksi, ne on pakko purkaa huumorilla. Se ei tarkoita, että nauraisin niille vakaville asioille, vaan se on just sitä helpotusta ja selviytymistä, koska ei tämä maailma koskaan tule muuttumaan pelkästään kauniiksi ja kivaksi paikaksi. 

"Kun astuu ovesta ulos, aina joku loukkaantuu"

Revyyn luonteeseen kuuluvat myös sen sisältämät poliittiset viittaukset tai ohjelmanumerot. Myös Ilta pilalla -revyyssä politiikasta inspiroituneita sketsejä nähdään. Kukaan, joka on viime kuukausina jonkin uutismedian avannut, ei ole voinut välttyä näkemästä sitä jatkuvaa kuohuntaa, jota Suomen sisäisessäkin politiikassa on kuluneena kesänä ja syksynä käyty. Kokkonen myöntää, että joidenkin poliittisten sekoilujen kohdalla koomikko myhäilee salaa tyytyväisenä saadessaan aiheita vitseilleen, mutta monet viime aikojen tapahtumat ovat kuitenkin vetäneet kauheudessaaa vain hiljaiseksi. 

-  Totta kai poliittisesti tapahtumarikkaina aikoina salaa joistain jutuista ajattelee, että "jes, tästä saa hyvää materiaalia", mutta sitten on toki paljon asioita, jotka eivät naurata yhtään. Tulee vain ahdistunut olo ja haluaisi ohittaa ne, Kokkonen summaa.

Kokkonen uskoo, että synkät ajat ajavat katsojat hakemaan iloa muun muassa teatterista. (kuva: AOP/Timo Korhonen)

Kokkonen mainitsee, että tulevassa revyyssä syyniin pääsevät myös muun muassa ensi kevään presidenttiehdokkaat, kaikki heistä. Se onkin Kokkosen mukaan avainsana, sillä Suomen Komediateatterissa huumoria pyritään tekemään yhtä lailla kaikista eikä vain esimerkiksi tietyn puolueen toilailuista.

- Me tehdään tasapuolisesti huumoria, ei oteta sillä tavalla poliittisesti kantaa. Meidän katsojamme ovat kaikista eri puolueista ja oma henkilökohtainen elämänkatsomuksenikin on se, että me ollaan kaikki erilaisia ja ajatellaan monin tavoin. Haluaisin enemmänkin edistää sitä, että pystyttäisiin keskustelemaan ja näkemään, että näin se on. Ei me tulla koskaan olemaan kaikki samaa mieltä kaikesta, ja sekin on ihan ok.

Kokkonen ei kuitenkaan jatkuvasti käsikirjoittaessaan pelkää sitä, että joku tulee loukkaantumaan. Koska aina kuitenkin tulee. 

- Aina on se riski. Kun ihminen tekee mitä tahansa, kun se astuu ovesta ulos, aina joku loukkaantuu. 

Se ei silti tarkoita, etteikö Kokkonen punnitsisi todella tarkkaan, mikä on hyvän maun ja reilujen pelisääntöjen huumoria. Hän pitää tekemässään komediassa tiukasti kiinni muun muassa siitä, että esimerkiksi vallankäyttäjien toiminnalle saa nauraa, mutta henkilökohtaisuuksiin ei koskaan mennä. 

- Mulle on tärkeää se, että me ei mennä suoraan henkilöön. Totta kai valtaa pitävien toimilla voidaan naureskella ja vitsailla, mutta en halua, että sanotaan kenestään ihmisestä henkilöidysti, että hän olisi jotakin. Siitä en pidä. Haluan pitää siitä kiinni, että ei henkilöidysti pilkata ketään.

Podplaysta tai jutun alusta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Kokkonen kertoo lisäksi muun muassa, mistä keksii vuosien koomikon uransa jälkeen yhä uusia ideoita ja vitsejä.

Ilta pilalla -revyy saa ensi-iltansa 26. lokakuuta 2023. 

Lue myös: Kiti Kokkonen ei tiedä, haluaako nähdä Spede-elokuvaa: "Se liippaa niin läheltä"

Lue myös: Niina Lahtinen kertoo olevansa synnynnäisesti aina huumoritaajuudella: "Olen hirveän hauska ihminen"

Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat