Kuva: Shutterstock

Nuoret äänestivät presidenttisuosikkiaan - kaksi ehdokkaista nousi nuorten vaaleissa ylitse muiden

16.01.2024 11:15 - Reija Saarinen

Jos nuoret päättäisivät, presidentiksi nousisi Alexander Stubb.

Jos nuoret saisivat päättää, Suomen uudeksi tasavallan presidentiksi valittaisiin kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb. Tämä kävi ilmi Nuorten vaaleissa, joissa annettiin kaikkiaan 94 456 ääntä.  

Kaikkiaan Stubb sai 20 327 ääntä, mikä on 21,52 % annetuista äänistä. Seuraavaksi eniten ääniä sai perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho, joka keräsi 19 681 ääntä eli 20,84 % kaikista annetuista äänistä. Ero kahden kärkiehdokkaan välillä on siis vain 646 ääntä. 

- Vaikka Nuorten vaalien päätarkoitus onkin tutustua itse äänestämiseen, antaa tulos kuitenkin kiinnostavia viitteitä ehdokkaiden kannatuksesta nuorten keskuudessa. Näyttää siltä, että nuorilla ei ole yhtä kärkiehdokasta, vaan kisa erityisesti Stubbin ja Halla-ahon välillä on tasainen, kommentoi Nuorten vaalien projektikoordinaattori Iina Helenius

Alexander Stubb vei voiton nuorten vaaleissa. (kuva: AOP)

Nuorten vaalien tuloksessa Jussi Halla-ahon saama kannatus eroaa täysi-ikäisille tehtyjen vaaligallupien tuloksesta, joissa Halla-ahon kannatus on ollut selkeästi matalampaa. Vaaligallupeista eroaa myös Pekka Haaviston kannatus, joka on ollut täysi-ikäisillä selvästi suurempaa, kuin Nuorten vaaleissa äänestäneiden keskuudessa. 

Alaikäisille lapsille ja nuorille suunnatut Nuorten vaalit tutustuttavat nuoret äänestämään, ja luovat näin pohjaa varsinaisissa vaaleissa äänestämiselle ja muulle poliittiselle osallistumiselle. 

Nuorten vaalit järjestettiin tänä vuonna yhteensä 545:ssä koulussa, oppilaitoksessa, nuorisovaltuustossa, nuorten tilassa tai nuorten harrastusryhmässä 198:ssa kunnassa alle 18-vuotiaille nuorille.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna, 17. tammikuuta. Vaalipäivä on 28. tammikuuta. 

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet presidenttiehdokkaat? Tee leikkimielinen tietovisa ja testaa tietämyksesi

Lähde: Nuorten vaalit

Kilpailut

Uusimmat