Kuva: AOP

Yli 150 ammattia, on-off-suhde Kenin kanssa - 15 yllättävää faktaa Barbie-nukeista

09.09.2016 15:15 - Iiro Myllymäki

Barbie-nukeilla on leikitty yli 50 vuotta. Tänä aikana Barbie on ehtinyt olla niin astronautti kuin videobloggaajakin.

Monen lapsuuteen on kuulunut mielikuvituksellisia leikkejä Barbie-nukeilla. Ensimmäiset Barbiet tulivat markkinoille vuonna 1959, ja loppu on historiaa. Mental Floss listasi 15 Barbie-faktaa, joita et välttämättä tiennyt aiemmin.


1. Barbie-valmistaja Mattelin mukaan Barbie on kotoisin keksitystä Willowsin kaupungista Wisconsinista. Yleinen harhaluulo on, että Barbie olisi kotoisin Malibusta.

2. Mattel perustettiin vuonna 1944, mutta Barbiet tulivat myyntiin vasta vuonna 1959. Tuona vuonna niitä myytiin 351 000 kappaletta. Ken-nukke saapui markkinoille vuonna 1961.

3. Monien tunnettujen näyttelijöiden ensimmäiset työt ovat olleet Barbie-mainoksissa. Näin on esimerkiksi Mila Kunisin ja Christina Applegaten laita.

4. Barbie ja Ken nimettiin Barbien luojan Ruth Handlerin lapsien, Barbaran ja Kennethin, mukaan.

5. Ensimmäinen puhuva Barbie julkaistiin jo vuonna 1968.

6. Vuonna 2004 ilmoitettiin, että Barbie ja Ken olivat eronneet. Tämän jälkeen Barbie alkoi tapailla australialaista surffaajakomistusta Blainea. Kuitenkin vuonna 2011 Barbie ja Ken palasivat yhteen, sen jälkeen kun Ken oli saanut entistä lihaksikkaamman kropan.

Kuvassa vierekkäin mallinnos kaikkien aikojen ensimmäisestä Barbie-nukesta ja 50-vuotisjuhla-Barbie (kuva: AOP)

7. Barbiella on muutamia sukulaisia, jotka ovat jo painuneet unholaan. Tällaisia ovat sisarukset Tutti, Todd ja Krissy sekä serkut Francie ja Jazzie.

8. Barbie-nukkeja myydään kaksi ja puoli kertaa enemmän vuosittain kuin Yhdysvalloissa syntyy lapsia. Itse asiassa joka kolmas sekunti myydään Barbie-nukke jossain päin maailmaa.

9. Koska nukkeja myydään valtavasti, niille valmistetaan myös paljon vaatteita. Mattel onkin yksi maailman suurimmista vaatevalmistajista.

10. Barbie on melkoinen uranainen: se on toiminut yli 150 ammatissa, muun muassa astronauttina, kirurgina ja palomiehenä.

11. Barbie on toiminut myös videobloggaajana, ja lisäksi hänellä on oma Instagram-tilinsä.

12. Arvioidaan, että 99 prosentilla yhdysvaltalaisista 3-10 vuoden ikäisistä tyttölapsista on vähintään yksi Barbie-nukke.

13. Barbie on suosittu ympäri maailman. Barbie-nukkeja on julkaistu yli 50:llä eri kansallisuudella.

14. Barbie on eläinten ystävä. Kahdella Barbiella on ollut välineet siivota koirien jätöksiä. Barbiesta on julkaistu lelusetti, jonka mukana tuli koira nimeltä Tanner ja lisäksi koirankakkaa ja koirankakkalapio. Tämän lisäksi yksi Barbie opetti koiranpentua potalle. Tämän lelusetin koira pystyi pissaamaan sanomalehdille, ja tästä tavasta Barbie pyrki opettamaan koiraa eroon.

15. Barbie on eläintensuojelujärjestö PETAn suosiossa. Mattel lakkautti SeaWorld Barbie -nuken valmistuksen SeaWorld-eläinpuistojen kyseenalaisten toimien vuoksi. Tähän PETA kommentoi: ”Barbiella on pitkä historia eläinoikeusaktivistina. Hän ei ole koskaan käyttänyt turkiksia. Olemme ilahtuneita siitä, että hän pystyy pitämään eläinystävällisen imagonsa.”

Lue myös: Miten Barbie on vuosien saatossa muuttunut? 56 vuoden muutos koottiin kuviin

Lähde: Mental Floss

Kilpailut

Uusimmat