Kuva: Senja Rapila

Afrikan matka pysäytti Maaret Kallion: 'Ei olla ansaittu tätä elämää Suomessa'

07.03.2017 18:45 - Erica Alaluusua

Maaret Kallio on mukana MTV3-kanavan UNICEF Live -ohjelmassa, jossa hankitaan uusia lahjoittajia hyväntekeväisyysjärjestölle.

Psykoterapeutti sekä tietokirjailija Maaret Kallio oli tutustumassa hyväntekeväisyysjärjestö UNICEFin toimintaan Mosambikissa. Siellä hän pääsi näkemään, millaiset lasten olot siellä ovat, ja kuinka UNICEF konkreettisesti auttaa paikan päällä.

- Siellä monet vanhemmat menehtyvät AIDSiin. Jos vanhemmat ovat elossa, äiti on pellolla hakemassa ruokaa ja isä usein muualla töissä. Aliravitsemus, kuivuus, sairaudet sekä AIDS ovat kaikki hyvin suuria ongelmia. Tietysti näin myös paljon normaalia arkea, joka tosin on hyvin erilaista mitä meillä.

Kallio kertoo, että oli pysäyttävää huomata, kuinka lapset pyrkivät selviytymään keskenään ilman vanhemman läsnäoloa.

- Viisivuotias pitää huolta kymmenkuisesta lapsesta, kävellään avojaloin hakemaan kullanarvoista vettä. Vesipisteelle voi olla kymmenenkin kilometriä matkaa, että meidän naisten kympit näyttävät ihan erilaisilta suorituksilta, kun katsoo mitä lapset tekevät siellä.

Ajatus voi olla hyvin omituinen länsimaalaiselle, ja Kallio sanookin, ettei ensin ymmärtänyt mistä on kyse.

- Eihän täällä näe pieniä lapsia joukkioittain isoissa ryhmissä ilman aikuista. Aluksi se ei mennyt edes aivoihin perille. Yritin miettiä mikä puuttui, kunnes tajusin, että aikuiset.

Kallion mukaan lasten huolenpito toisiaan kohtaan oli merkittävässä osassa selviytymisen kannalta. Lapset ovat riippuvaisia toisistaan, ja pienikin asia voi vaikuttaa selviytymiseen merkittävästi.

- Siellä oli yksi kehitysvammainen poika pyörätuolissa ja hän ei kyennyt itse liikkumaan. Kiinnitin huomiota siihen, ettei hän koskaan jäänyt minnekään yksin, vaan aina joku lapsi tarttui pyörätuolin kahvaan ja veti mukana. Tietenkin jokainen on siellä toistensa varassa.

- Se on sellaista veitsen terällä elämistä. Vaikka nyt tilanne olisi stabiili, niin entä, kun jollekin tulee ripulitauti, kaatuu, on liian kuuma tai vesi loppuu?

Mosambikin jälkeen oli Suomeen vaikea sopeutua

Kallion on vaikeaa eritellä kokemuksesta mieleenpainuvinta. Hän kertoo, että sopeutuminen Suomeen oli vaikeampaa kuin Mosambikiin. Oli omituista tajuta, millaisessa yltäkylläisyydessä elämme.

- Toki se maailma on hyvin erilainen. Tuntui oudolta vetää vessa juomavedellä ja seistä suihkussa vedessä, jota voi juoda. Se on oikeasti lottovoitto syntyä Suomeen ja oikeasti hyvin epätodennäköinen. Ei olla oikein ansaittu tätä. Herää kysymys, osaammeko arvostaa sitä.

Kallion mielestä huonoa omatuntoa ei kuitenkaan tulisi potea.

- Mielestäni huonolla omatunnolla ei pääse kovin pitkälle. Pitäisi ennemmin huomata, miten hyvin asiat itsellä ovat ja miettiä, kuinka voisi auttaa muita, mikä tutkitusti lisää ihmisen onnellisuutta. Se on aika itsekäskin hyvä teko.

Maaret Kallio on mukana MTV3-kanavan UNICEF Livessä, joka nähdään keskiviikkona 8. maaliskuuta.

Lue myös: Maaret Kallio Anna-lehdessä: "Ulkonäköäni on arvosteltu rajusti"

Kilpailut

Uusimmat