Kuva: Fotolia

IS: Varo hämäräsoittoja! Huijauspuheluita tulee nyt myös suomalaisista puhelinnumeroista

22.03.2017 10:15 - Senja Rapila

"Can you hear me" on aloituslause, jota puhelinsoittohuijarit käyttävät.

Viikko sitten varoitimme numerosta, johon ei kannata vastata. Ilta-Sanomat uutisoivat tuolloin, että suomalaisiin liittymiin tuli runsaasti puheluita +44 -alkuisistsa liittymistä. Tunnus viittaa Englantiin, mutta IS:n mukaan soittajat saattavat olla missä päin maailmaa ja reitittää puheluita Englannin kautta.

Kyseessä on huijaus, joka voi tulla vastaajalle kalliiksi. Nyt Ilta-Sanomat uutisoi, että samankaltaisia puheluita on tullut myös ainakin yhdestä suomalaisesta matkapuhelinnumerosta.

Eräs huijausyrityksen kohteeksi joutunut yritti selvittää soittajaa ja soitti numeroon takaisin.

– Mikä siinä särähti korvaan oli, kun heti puhelun alussa kysyttiin ”Can you hear me”, kertoo puheluun vastannut mies Ilta-Sanomat Digitodaylle.

– Kovasti tiedustelivat, missä olin töissä ja jotain hommia oli tiedossa. Ulkomaalainen ihminen puhui huonoa suomea. Kun en puhunut mitään, hän yritti kysellä nimeäni.

Ei tietoa perimmäisestä tarkoituksesta

IS kertoo, että siitä ei ole kuitenkaan tietoa, onko kyseessä samat soittajat kuin +44 -alkuisista numeroista. Näistä numeroista soittaneet henkilöt ovat udelleet muun muassa vastaajan ikää ja velkatilannetta. Soittajalla on lisäksi ollut vastaanottajan nimi tiedossa.

IS:n haastatteleman viestintäverkkoasiantuntija Jukka Rakkolaisen mukaan on yhä epäselvää, mikä näiden niin sanottujen ”Can you hear me” -puhelujen perimmäinen tarkoitus on.

Mikäli siis vastaat jonain päivänä soittoon, joka alkaa kysymyksellä "Can you hear me", on suositeltavaa lopettaa puhelu pikimmiten varmuuden vuoksi. 

Lähde: Ilta-Sanomat

Lue myös: Snapchat-huijari jahtaa nuoria suomalaistyttöjä - esiintyy huippukuvaajana, pyytää valokuvia

Lue myös: Härski huijaus leviää Suomessa - tuhannet vaarassa menettää rahansa

Lue myös: Uudenlainen huijaus leviää suomalaisten sähköposteissa - älä klikkaa!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat