Kuva: AOP

Suomalaiset muistelevat Mauno Koivistoa Iskelmälle: "Hän oli aina niin ystävällinen"

13.05.2017 16:15 - Iiro Myllymäki

Iskelmän Viikonlopussa kuultiin kolme hyvän mielen tarinaa siitä, miten suomalaiset ovat päässeet henkilökohtaisesti kosketuksiin Mauno Koiviston kanssa.

Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982-1994 toiminut Mauno Koivisto menehtyi eilen perjantaina illalla Helsingissä Meilahden sairaalassa. Koivisto oli kuollessaan 93-vuotias. 

Suru-uutinen on saanut suomalaiset muistelemaan presidenttiä sankoin joukoin. Iskelmä-radiokanavan viikonloppulähetysten juontaja Maria Salovaara tiedusteli kuuntelijoilta heidän omia Mauno Koivisto -muistojaan, ja lähetyksessä kuultiin kolme sydäntä lämmittävää tarinaa.

Iskelmällä oman muistelunsa jakoi muun muassa Kristiina. Kristiina oli 1990-luvun alussa Oslossa hotellissa töissä, kun Mauno Koivisto oli hotellivieraana kuningas Olavi V:n hautajaisten vuoksi. Kristiina laitettiin viemään presidentin huoneeseen aamupalatarjotinta.

- Presidentin adjutantti tuli aukaisemaan oven ja näytti, että tule sisälle. Presidentti istui siellä kalsareissaan ja lasit silmillä luki jotain kirjaa. Hän toivotteli minulle hyvät huomenet siinä, ja minä laskin hänelle tarjottimen ja katoin pöydän, Kristiina kertoi.

Koko Kristiinan tarinan voit kuunnella alta:

Oman muistonsa Mauno Koivistosta kertoi myös Sini, joka 8-vuotiaana kirjoitti kirjeen presidentille. Sini oli tuolloin huolissaan lamasta, josta toitotettiin lehdissä ja josta hänen vanhempansakin puhuivat.

- Kysyin porukoilta, että mikä se lama on. He selittivät, että se on asioiden ketjureaktio ja että sitten on huono taloustilanne. Päätin lähestyä meidän tasavallan presidenttiämme ja kirjoitin Mauno Koivistolle ehdotukseni laman korjaamiseksi niin, että se ketjureaktio peruutetaan, että se voi mennä toiseenkin suuntaan, Sini kertoi.

Sini sai Koivistolta vastauksen kirjeeseensä. Koivisto kiitti vastauskirjeessään Siniä kohteliaasti. Kuuntele Sinin tarina kokonaisuudessaan alta:

Kolmas Iskelmällä Mauno Koivistoa muistellut henkilö oli Marja-Leena. Hän tapasi Mauno Koiviston ollessaan töissä Helsingin yliopiston opettajakahviossa. Koivisto oli saapunut Helsingin yliopistolle suureen kahvitustilaisuuteen 1980-luvun lopulla. Marja-Leena tarjosi Koivistolle kahvin ja kakkupalan. Nainen muistaa Koiviston ystävällisenä kansanmiehenä.

- Hän oli aina niin ystävällinen näissä yliopiston kahvitilaisuuksissa. Hän jopa halusi jutella meidän työntekijöidenkin kanssa eikä vain näiden niin sanottujen herrojen kanssa, Marja-Leena kertoi.

Voit kuunnella Marja-Leenan kertomuksen kokonaisuudessaan alta:

Lue myös: Julkkikset muistelevat menehtynyttä Mauno Koivistoa - "Säästä ei presidenttiäkään elämä"

Lähde: Tasavallan presiden

Kilpailut

Uusimmat