Kuva: Mikko Räsänen

Jere Karalahti avoimena: "On surullista, miten paljon Suomessa toivotaan pahaa toiselle ihmiselle"

06.10.2017 10:00 - Anna Hopi

Uutuuskirjassa Jere Karalahti avautuu muun muassa päihteiden täyttämästä menneisyydestään.

Aki Linnanahteen kirjoittama Jere-elämäkerta paljastaa Jere Karalahden elämästä asioita, joista on aikaisemmin spekuloitu uutisvälineissä. Hän kertoo, mikä motivoi lähtemään kirjaprojektiin.

- Minusta on vuosien varrella kirjoitettu niin paljon valheellista ja väärä tietoa. On hienoa, että saan vihdoin kertoa oman version asioista. Miten ne ovat menneet ja miten olen asiat kokenut, hän sanoo Voice.fi-sivustolle.

- Olen tehnyt hirveän määrän duunia itseni kanssa ja kasvanut ihmisenä. Haluan iloisia ja positiivisia juttuja. Koko kirja on prosessi siihen. Minulla ei ole mitään salattavaa, haluan olla avoin ja rehellinen. Puhun kirjassa vain itsestäni, koska olen oppinut Tapukaupungin kaduilla tietyt koodistot, jotka kantavat pitkälle elämässä. Ei ole syytä puuttua toisten ihmisten elämään. Toivottavasti tarinastani on oppia ja apua muille, Karalahti jatkaa.

Huumeiden käyttö loppui koomaan

Karalahti sanoo, että hänen elämänsä iso henkinen muutos alkoi, kun kiekkotähti vajosi haimatulehduksen ja edenneen maksakirroosin takia koomaan vuonna 2008. Hän kävi lähellä kuolemaa.

- Minut saatiin jollain ihmeen keinolla pysymään tässä mailmassa. Olen ikuisesti kiitollinen siitä Meilahden teho-osaston tyypeille. Olin silloin 33-vuotias ja koko elämäni oli perustunut vain jääkiekon pelaamiseen ja bailaamiseen. Mikään ei tapahdu samantien. Pitää tulla uusia tapoja ja malleja, ja se vaatii oikeita ihmisiä ympärille. Viimeinen juttu oli se, kun tapasin Nannan, Karalahti.

- Kyllä jokainen ihminen varmasti saa mielettömän määrän uskoa ja toivoa, jos tapaat elämässäsi sen oikean ihmisen. Joka päivä teen valintoja. Pyrin siihen, että valinta olisi sellainen, että edessäni on parempi huominen, hän kertoo.

- Viimeisestä huumeidenkäyttökerrasta on vuosia aikaa. Kaikki huumeiden käyttö loppui siihen koomaan. Olin myös yhdeksän vuotta juomatta alkoholia. Olen nyt käynyt lääkäreiden kanssa isoja keskusteluja, ja voin ottaa muutaman lasin viiniä ruoan kanssa. Ikinä ei ole syytä palata tuohon villiin elämäntyyliin. Iso ja vahva addiktio on olemassa - sen kanssa ei sovi leikkiä.

(kuva: Mikko Räsänen)

Jere Karalahti on onnekas, koska hänen terveydentilansa on nykyään hyvä, vaikka mies eli 23 vuotta huumeiden ja alkoholin täyttämää elämää huippu-urheilijan paineiden alla.

- Monesti jos saat tuollaisen noin vahvan haimatulehduksen, tulee sokeritautia. Minulle ei jäänyt mitään pysyvää juttua. Maksa uusiutuu parissa vuodessa. Haima ei koskaan korjaudu. Terveydentilani on parempi kuin koskaan. Treenaan kaksikin kertaa päivässä ja syön terveellisesti, hän sanoo.

- Addiktoituneen mieli sopii tähänkin. Haluan vielä terveyden ja hyvän olon äärirajoille.

"Pitäisi muistaa, että ihminen muuttuu"

Karalahden ja entisen HIFK-pelaajakaverin Ville Peltosen välit menivät poikki vuonna 2012. Syynä siihen oli Jokerit-pelaaja Semir Ben-Amorin fyysinen hyökkääminen Peltosen päälle kesken ottelun valmentajien pyynnöstä. Turpiinsa saanut Peltonen kovisteli tapauksen jälkeen, kenen puolella Semirin kanssa ystävystynyt Karalahti oli, ja kun hän pysyi puolueettomana, ystävyys loppui siihen.

Ajatteleeko Karalahti, että elämäkerran lukeminen voisi selventää asioita ja sitä kautta välit voisivat palautua ennalleen?

- Varmasti, mielenkiintoinen näkökulma. Villen ja Semir Ben-Amorin välillä tapahtui kentällä vakavia asioita, ja ne eivät liittyneet oikeastaan minuun. Todella sääli, että näin kävi. Ei olisi koskaan pitänyt käydä niin. Siihen juttuun ei pitäisi sotkea muita. Toivon, että he saavat välinsä kuntoon. Uskon, että kun elämässäni olleet ihmiset ymmärtävät minua paremmin kirjan kautta, Karalahti sanoo.

- Minuthan muistetaan aina pahoista ja negatiivisista asioista, jotka ovat tapahtuneet 15 vuotta sitten. Minusta pitäisi muistaa, että ihminen aina muuttuu. Kukaan ei ole samanlainen tyyppi kuin vuosia sitten. Jos on aito halu tehdä itsestä parempi ihminen, muiden pitäisi huomata ja se ja unohtaa mennet. On surullista, miten paljon Suomessa toivotaan pahaa toiselle ihmiselle, hän jatkaa.

Uskooko Karalahti, että kiekkopiireissä suututaan elämäkerran paljastuksista?

- En usko, että tässä on kellään mitään suuttumista. Halusin vain olla rehellinen elämästäni, mies summaa haastattelun päätteeksi.

Lue myös: Jere Karalahti tunnustaa: Seksiorgiat intiaanityttöjen kanssa!

Kilpailut

Uusimmat