Kuva: Fotolia

Tänään on perjantai 13. - katso millaisia asioita kyseisenä päivänä on sattunut

13.10.2017 08:45 - Reija Saarinen - Luettu 514 kertaa

Sanonta siitä, että perjantai 13. olisi epäonnen päivä juontaa juurensa jo 1800-luvulle.

Perjantai ja 13. päivä ovat vanhan taikauskon mukaan epäonneen liittyviä. Tästä syystä kyseistä päivä on saanut taikauskoiset ajattelemaan, että kyseessä on epäonnen päivä.

Tilastojen mukaan perjantai voi osua vuoteen kolme kertaa. Laskentakaavan mukaan homma menee niin, että aina kun kuun ensimmäinen päivä on sunnuntai, tulee perjantai olemaan 13.

Vaikka taikausko ei enää maailmassa näyttele yhtä suurta roolia kuin aiemmin, on edelleen tässä päivässä jotain karmivaa. Omalta osaltaan sen myyttiä ovat pitäneet yllä esimerkiksi kauhuelokuvat. Mutta on kyseisenä päivänä myös sattunut paljon.

Muun muassa vuonna 1972 tapahtui Andien lento-onnettomuus. Tuolloin kone iskeytyi vuoren huippuun. Lentokoneessa oli viiden hengen miehistö ja 40 matkustajaa.

Suomessa sen sijaan koettiin vuonna 2013 harvinaisen voimakas Seija-myrsky, joka koetteli Suomea juuri perjantaina 13. päivä. Myrsky katkoi sähköt yli 200 000 kotitaloudelta. Myös rataverkko kärsi suuria vahinkoja.

Myös vuonna 2015 koettiin kauhunhetkiä juuri vuonna perjantaina 13. päivä. Myöhään kyseisenä perjantai-iltana tehtiin nimittäin Pariisissa terrori-iskut, joissa kuoli kaiken kaikkiaan 132 ihmistä. Loukkaantuneita oli jopa 352.

"Liittyy Jeesuksen viimeisiin hetkiin"

Näiden lisäksi historiasta löytyy paljon erilaisia tarinoita siitä, mihin kyseinen päivä juontaa juurensa. Joidenkin tutkijoiden mukaan kyseinen päivä liittyy Jeesuksen viimeisiin hetkiin, sillä hänet uskotaan tulleen katolisen kirkon mukaan ristiinnaulituksi perjantaina 13. päivä.

Erään tarinan mukaan päivä olisi saanut merkityksensä vuonna 1307. Tuolloin Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet, jotka myöhemmin poltettiin roviolla.

Miten on, uskotko sinä, että päivään liittyy jotain todellista pelonaihetta?

Lue myös: 29 uskomusta onnesta ja epäonnesta - näihin suomalaiset uskovat

Lähteet: Wikipedia, Independent

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat