Kuva: Senja Rapila

Suomalainen drag queen -harrastaja ihmisten vihamielisistä reaktioista: "Miehisyys on arka asia"

01.09.2018 18:15 - Iiro Myllymäki

Drag queenit kohtaavat jopa väkivallan uhkaa kulkiessaan julkisilla paikoilla. Drag-harrastaja Jyry Rautavirta miettii, kokevatko miehet drag queenit jonkinlaisena uhkana.

Helsinkiläinen Jyry Rautavirta, 32, on reilun parin vuoden ajan harrastanut dragia. Monesti drag-harrastus yhdistetään vain drag queeneihin, eli naisiksi pukeutuviin miehiin, mutta todellisuudessa dragia voi tehdä hyvin monella tavalla. Harrastuksen ydin on kuitenkin aina sama - sukupuolella ja siihen liittyvillä oletuksilla leikittely.

Jyry Rautavirta on heteromies, ja hän on parisuhteessa naisen kanssa. Itse asiassa drag on hänen ja tyttöystävän yhteinen harrastus. Drag-kulttuuri mielletään pitkälti homomiesten pelikentäksi, joten Rautavirta on poikkeus harrastajaporukoissa. Hän kokee, että hänet on otettu hyvin vastaan homovaltaisissa harrastajapiireissä.

- Ensireaktio on ollut positiivisen yllättynyttä. Aika harva heteromies tekee tätä, joten onhan se positiivista, kun rikotaan muureja sukupuolikäyttäytymisessä, Rautavirta sanoo.

(kuva: Senja Rapila)

Harrastajaporukan sisällä saattaa vallita hyväksyvä yhteishenki, mutta ulkomaailma ei aina suhtaudu drag queeneihin vastaavanlaisella lämmöllä. Rautavirran mukaan monet drag queenit välttelevät julkisesti dragissa kulkemista väkivallan uhan ja epämiellyttävien huutelujen takia. Jokainen kadulla alter egossaan kulkenut drag queen on miehen kuuleman mukaan joutunut uhkaavien kommenttien kohteeksi. Mistä vihamielisyys kumpuaa?

- Jotenkin se miehisyys on hirveän arka asia. Kun mies kajoaa miehisyyteensä tekemällä jotain feminiinistä, ajatellaan, että tämä olisi jotenkin muilta miehiltä pois. Miehet ehkä ottavat sen uhkana, Rautavirta pohtii.

Lapin yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi näkee, että vihamielinen suhtautuminen drag queeneihin kertoo yhteiskunnassa edelleen vallitsevasta homofobiasta. Drag queenit oletetaan homoiksi, joten heille suunnatuilla solvauksilla heteroiksi itsensä mieltävät miehet tekevät tiettäväksi oman asennoitumisensa homoihin – ja sen, että he eivät itse todellakaan ole homoja.

- Solvauksilla vahvistetaan homo–hetero-rajaa ja omaa seksuaalista ja sukupuoli-identiteettiä, Rossi sanoo.

(kuva: Senja Rapila)

Rossin mukaan naiseksi sonnustautuminen on poikkeavaa toimintaa heteromiehelle, sillä "normaalin miehen" ideasta on perinteisesti karsittu kaikki feminiiniseksi miellettävä toiminta.

- Tästä kertoo esimerkiksi paitsi miesten vaatetuksen koodaaminen maskuliiniseksi, myös suhtautuminen vaikkapa tunteiden osoittamiseen tai miestenväliseen ruumiilliseen läheisyyteen. Niinpä drag queeniyteen eli liiottelevaan feminiinisyyteen sonnustautuminen on edustanut tavallaan äärimmäistä toiseutta, johon normaaliutta tai "tavallista miehekkyyttä" tavoittelevat miehet ovat oppineet ottamaan etäisyyttä, Rossi sanoo.

Jyry Rautavirta toivoo, että useampi heteromies uskaltautuisi kokeilemaan dragia.

- Tämä saisi olla yleisempääkin, jos tämä saa ihmiset ymmärtämään toisiaan paremmin.

Voit lukea Jyry Rautavirran koko haastattelun tästä linkistä.

Kilpailut

Uusimmat