Kuva: Kela

Äitiyspakkauksesta nousi kohu - Kela: Laki kieltää suosimasta tuotteita valmistusmaan perusteella

15.01.2019 15:09 - Senni Loikala

Kela lupaa kehittää äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuuden valvontaa.

Äitiyspakkaus nousi otsikoihin tiistaina ikävissä merkeissä, kun Finnwatchin raportin mukaan yli kymmenen pakkauksessa olevan tuotteen takaa löytyi vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa. Vakavilla puutteilla viitattiin laittomiin ylitöihin, liian alhaisiin palkkoihin ja työturvallisuuspuutteisiin.

Suurin osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista yrityksistä eivät olleet tietoisia, ovatko tuotteiden raaka-aineet vastuullisesti tuotettuja. 

- Esimerkiksi puuvillan tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja poimijoiden myrkytyskuolemia. Silti vain yksi äitiyspakkaukseen sisältyvä tekstiilituote oli valmistettu vastuullisuusertifioidusta puuvillasta, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Raportin mukaan vakavat puutteet johtuvat Kelan kilpailutuskriteereistä, joissa halpa hinta ohittaa vastuullisuuden. 

- Suurin osa Kelan äitiyspakkaukseen ostettavista tuotteista teetetään halpatyömaissa, joissa on kohonnut riski työelämän oikeuksien loukkauksiin tuotteiden tuotannossa, Vartiala sanoo.

Yleisin äitiyspakkauksen tuotteiden tuotantomaa on Kiina. Seuraavaksi suosituimmat tuotantomaat olivat Pakistan, Intia ja Bangladesh.

Näin Kela reagoi

Kela vastasi kohuun julkaisemalla tiedotteen myöhemmin tiistaina. Siinä Kela kertoo pitävänsä selvitystä tärkeänä ja avustaneensa sen laadinnassa. Kela lupaa kehittää edelleen äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuuden valvontaa.

Äitiyspakkaukseen valittavien tuotteiden täytyy täyttää EU:n ja Suomen lainsäädännön asettamat vaatimukset, ja tuotteiden vastuullisuutta seurataan myös muilla kriteereillä.

Äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan vuosittain avoimella hankintamenettelyllä, kerrotaan tiedotteessa. Äitiyspakkaukseen tuotteita tarjoavan yrityksen on esimerkiksi vakuutettava, että tuotteita valmistavat työntekijät täyttävät Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksen vähimmäisikää koskevat määräykset.

- Ilman vakuutusta tuotteen tarjoajaa ei hyväksytä mukaan kilpailutukseen, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Laki julkisista hankinnoista ohjaa äitiyspakkauksen tarjouskilpailua. Sen mukaan tarjoajia on kohdeltava syrjimättömästi ja tasapuolisesti. Kela ei saa suosia tuotteita niiden valmistusmaan tai toimittajia niiden kotimaan perusteella.

Vastuullisuustyötä Kelalla koordinoiva Petra Elomaa toivoo, että yritykset tarjoaisivat äitiyspakkaukseen vastuullisesti valmistettuja tuotteita.

- Äitiyspakkaus on meille suomalaisille tärkeä sosiaalinen innovaatio ja ylpeyden aihe. Teemme Kelassa työtä sen eteen, että pakkaus on vastuullinen kaikin tavoin. Siksi meille on tärkeää tehdä yhteistyötä Finnwatchin kaltaisten toimijoiden kanssa. Pyrimme huomioimaan raportissa esiin nostetut suositukset. On hienoa, että selvityksessä nostettiin esiin hankintalain kehittämistyö sosiaalisen vastuun osalta.

Lue myös: Äitiyspakkaus sai vaihtoehdon suomalaiselta designmerkiltä - katso, miltä se näyttää

Kilpailut

Uusimmat