Kuva: AOP

YouTubessa levisi kuolemantapauksiin johtaneita haasteita - nämä karmeat pilat kiellettiin

16.01.2019 14:45 - Senni Loikala

YouTube puuttuu vaarallisten sisältöjen julkaisemiseen palvelussaan.

YouTube kiristää sääntöjään siinä, millaisia videoita palvelussa saa julkaista. Aiempaa tarkempi linja koskee rankkoja piloja, jotka yllyttävät jopa hengenvaarallisiin tekoihin tai aiheuttavat psyykkisiä ongelmia. YouTube kertoo asiasta tuoreessa blogikirjoituksessa.

Kirjoituksessa annetaan esimerkkejä vaarallisista haasteista, jotka ovat aiemmin levinneet YouTubessa. Esimerkiksi ”tulihaasteessa” yllytettiin ihmisiä kaatamaan syttyvää nestettä päälleen ja sytyttämään itsensä tuleen. ”Pesuainekapselihaasteen” ideana oli, että ihmiset maistelivat myrkyllisiä pesuainekapseleita.

YouTube kertoo, että ”tulihaasteen” ja ”pesuainekapselihaasteen” kaltaiset ilmiöt voivat altistaa kuolemantapauksille. Joissain tapauksissa haasteet ovat jo johtaneet kuolemantapauksiin, kirjoituksessa kerrotaan.

Daily Mailin mukaan myös Netflixin Bird Box -elokuvasta alkunsa saanut haaste on sääntöjen vastainen. Haaste sai ihmiset jopa ajamaan autolla silmät sidottuina.

YouTube ei enää salli myöskään sisältöjä, jotka voivat saada ihmiset uskomaan, että heidän turvallisuutensa ja jopa henkensä olisivat uhattuna. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lavastetut hyökkäykset kotiin tai tekaistut ampumiset ohiajavasta autosta.

Lasten psyykistä hyvinvointia suojellaan

Myös lasten psyykkistä terveyttä pyritään suojelemaan aiempaa tehokkaammin. YouTube kertoo tehneensä yhteistyötä lasten kanssa työskentelevien psykologien kanssa, minkä seurauksena videopalvelu ei enää salli rankkoja piloja, jotka voivat aiheuttaa lapsille suurta ahdistusta tai jopa traumatisoida loppuelämäksi.

Tällaisia ovat esimerkiksi tekaistut sisällöt, joissa lapselle uskotellaan hänen vanhempansa kuolleen tai jotka saavat lapsen luulemaan, että hänet hylätään. Myös pilailutarkoituksessa tehdyt videot, joissa lasta häpäistään hänen tekemistään virheistä, ovat punaisella listalla.

Lue myös: Onko YouTuben ikäraja perusteltu? Suomalainen tubettaja ottaa kantaa

Lue myös: Tuure Boelius uskoo tekevänsä muita töitä kolmen vuoden päästä - sama haaveammatti lapsesta asti

Lue myös: Nuori opiskelijatyttö tienaa kymmeniä tuhansia yksinkertaisilla YouTube-videoilla - katso

Lähde: YouTuben blogi ja Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat