Kuva: Katariina Auvinen

Millaisia kokemuksia suomalaisilla on yliluonnollisista tapahtumista? Aavedata-ryhmä paljastaa

18.03.2019 20:15 - Katariina Auvinen

Aavedata-ryhmään kuuluvat Marko ja Jupe Keskitalo listasivat myös, mitkä kohteet ovat jääneet eniten mieleen.

Aaveiden jäljillä -televisio-ohjelmassa kaksi veljestä, Marko ja Jupe Keskitalo, tutkivat Suomessa sijaitsevien historiallisten kohteiden yliluonnollisia ilmiöitä. Pari on vieraillut muun muassa Turun linnassa ja jäänmurtaja Tarmolla.

Keskitalon veljekset luotsaavat Aavedata-ryhmää, joka tutkii pääsääntöisesti historiallisissa kohteissa tapahtuvia yliluonnollisia asioita. Jupe Keskitalo aloitti ryhmän kahdeksan vuotta sitten ja mukaan houkuteltiin Marko-veli, jota yliluonnollisten asioiden tutkiminen enemmänkin karmaisi kuin kiehtoi. 

- Aluksi Marko sanoi, että jos hän näkee jotain, hän juoksee karkuun, Jupe Keskitalo muistelee alkutaivalta Voice.fi:lle antamassaan haastattelussa.  

- Kyllä se on muuttunut siitä, että aikaisemmin juoksin pois niin nyt juoksen kohti, Marko kuittaa. 

Miehet kertovat, että heille tulee paljon ihmisiltä viestejä yliluonnollisista tapahtumista. Useimmiten ihmiset kertovat heille nähneensä hahmoja ja kuulleensa ääniä. 

- Useimmiten meille tulee viestejä koputuksista, joita ihmiset ovat kuulleet. Ihmiset monesti yhdistävät tällaiset tapahtumat kuolleisiin sukulaisiin ja pohtivat, että voisiko jokin edesmennyt sukulainen olla äänten taustalla, Jupe Keskitalo kertoo. 

Kun Keskitalot lähtevät tutkimaan kohdetta, he tutustuvat kohteen taustoihin ja historiaan huolella. Tutkimustyöhön saattaa mennä parikin kuukautta, jonka jälkeen he selvittävät yliluonnollisia energioita erilaisten tutkimusvälineiden avulla. Keskitalot kertovat, etteivät he väitä mitään, vaan ihmiset voivat tehdä omat päätelmänsä siitä, onko kummituksia olemassa heidän tutkimustulostensa perusteella vai ei. Parin tutkimuksissa auttaa muun muassa Ghost Box. Se on laite, joka skannaa radiotaajuuksia ja sen avulla uskotaan saavan yhteys henkimaailmaan. 

Marko Keskitalo (vas.) ja Jupe Keskitalo. (kuva: Katariina Auvinen )

Tampereen tutkimukset jäivät mieleen 

Oli vuosi 2012, kun Aavedata lähti tutkimaan Tampereelle historiallisia rakennuksia ja niiden väitettyjä yliluonnollisia asioita. Marko Keskitalo muistelee Näsinlinnan eli Milavidan tutkimuksia. 

- Se oli aika jäätävää settiä, mitä sieltä tuli. Ghost Boxin avulla saimme vastauksia, jota emme kuvitelleetkaan. Sen avulla joku muodosti sanat Keskitalo, joka on sukunimeni. Sen lisäksi kuulimme sanat Nottbeck, joka oli rakentaja. Sitä kuulimme ainakin 16 kertaa, veljekset kertovat. 

Pari jatkoi tutkimuksia hautausmaalle. 

- Siellä olimme sukuhaudalla, kun saimme viestin, että Nottbeck förlåt, eli Nottbeck anteeksi, Jupe kertoo. 

Tampereen teatterissa pari tutki yliluonnollisia ilmiöitä. Sen sijaan, että he olisivat nähneet kummituksia, videolle tallentui erikoinen valopallo. Jupe kertoi myös tunteneensa, että joku oli hänen vierellään ja piti kädestä kiinni. 

- Minusta tuntui, että joku tuli vierelleni ja käännyin. Marko kuvasi minua aivan minun edestäni ja ihmetteli, mitä oikein huidoin. Ghost Boxista kuului, että kädestä pidän kiinni, Jupe Keskitalo kertoo kokemuksistaan. 

Jupe Keskitalo (oik.) houkutteli veljensä Markon mukaan noin kahdeksan vuotta sitten. (kuva: Katariina Auvinen )

Yleisin vastaus on "apua"

Veljesten tutkimukset jakavat mielipiteitä, mutta pääsääntöisesti heille on tullut vain positiivista palautetta ihmisiltä. 

- Meille tulee paljon viestejä. Nytkin meillä on vastaamatta ihmisten viesteihin, jossa he kertovat, etteivät voi sanoa asiaa kenellekään muille, kuin meille. Ihmiset kertovat, että heidät leimattaisiin hulluksi heti ja kysyvät apua, Marko kertoo. 

Keskitalot kuitenkin painottavat, että he tutkivat asiaa, mutta eivät puhdista asuntoja, joka tarkoittaa sitä, että yliluonnollisia asioita ei enää tapahtuisi. 

- Yleisin vastaus, jonka saamme on "apua". Olemme yrittäneet saada energioita siirtymään eteenpäin sanallisesti. Olemme saattaneet kysyä, näkeekö energia valoa, johon hän voisi mennä. Tampereen teatterilla tämä onnistui ja saimme kiitoksen vastaukseksi, Jupe Keskitalo kertoo. 

Lue myös: Aavemetsästäjä väittää taltioineensa varmat todisteet kummituksista videolle - katso

Lue myös: Saara, 35, kertoo kummittelusta kotonaan - "Säikähdin ihan helv*tisti"

Lue myös: Kummituksia vai ei? Nuori tyttö joutui todistamaan yliluonnollisia tapahtumia

Iskelmä, Kiss, Radio Nova ja Voice.fi kuuluvat kaikki osana Bauer Mediaan. 

Kilpailut

Uusimmat