Kuva: Shutterstock

Testaa tuoksuherkkyytesi yhdellä juureksella ja kasvilla - osa ei haista mitään, osa tyrmistyy

07.05.2019 20:45 - Senni Loikala

Ihmiset haistavat tietyt tuoksut eri tavalla, vahvistaa tutkimus.

New Yorkissa sijaitsevan Rockefeller-yliopiston tutkijat vahvistavat, että ihmiset haistavat tietyt tuoksut erilailla. Siinä, missä joku ei haista esimerkiksi kukkaa nuuhkiessaan juuri mitään, voi toinen henkilö haistaa saman tuoksun erittäin voimakkaana.

Minkä takia osa ihmisistä haistaa tietyt hajut voimakkaampina kuin toiset? Tutkijoiden mukaan eroavaisuus saattaa selittyä geeniperimällä. Tutkijat uskovat, että erot hajuaistissa voivat johtua geenimutaatiosta.

Haistatko tämän juureksen ja kasvin?

Tutkijat antavat esimerkin kahdesta tuoksusta, jotka jakavat ihmiset eri leireihin. Ensimmäinen on kielon tuoksu. Osasta ihmisistä kielo ei tuoksu pahemmin miltään, kun taas osasta kielo tuoksuu äärimmäisen voimakkaalta.  

Toinen tutkijoiden antama esimerkki on punajuuri. Joillain punajuuren tuoksu yhdistyy lian hajuun, kun taas toinen puolisko ihmisistä ei haista juuri mitään.

Voit halutessasi testata, kuinka voimakkaalta kielo ja punajuuri sinusta tuoksuvat, vai haistatko mitään. Muista kuitenkin, että kielo on myrkyllinen kasvi, joten älä missään nimessä erehdy maistamaan sitä.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui 300 henkeä. He istuivat tietokoneen äärellä ja vieressä oli 150 astiaa, joissa oli erilaisia tuoksuja. Osallistujat saivat tietokoneelta kehotuksia haistaa tiettyjä tuoksuja ja arvioida niiden voimakkuutta ja miellyttävyyttä. Osallistujilta otettiin myös verinäytteet.

Tutkimus on julkaistu PNAS-lehdessä.

Lue myös: Kuoleman lähestyminen pääteltävissä yhdestä aistista - 'elinaikaa alle 10 vuotta'

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat