Kuva: Shutterstock

Suomalaiset hurahtivat jälleen tuttuun trendiherkkuun - miksi banaanileipä elää uutta nousukautta?

18.04.2020 11:15 - Milena Raappana

Googlen tilastoissa sekä Suomessa että maailmalla banaanileivän hakutulokset ovat nousseet selkeästi sosiaalisen eristäytymisen aikana.

Liekö koronaviruskriisin tuoma sosiaalinen eristäytyminen ja kotona vietetty aika saanut ihmiset kokeilemaan taitojaan keittiössä, mutta banaanileipä elää uutta nousukauttaan. 

Sen kertovat sosiaalisen median feedit, mutta myös Googlen hakutilastot. Hakusana "banaanileipä" on selkeästi noussut helmikuun puolivälistä lähtien ja saavuttanut korkeimman piikin huhtikuun puolivälissä. 

Sama ilmiö on nähtävissä maailmalla, sillä Teen Vogue julkaisu uutisoi hakutilastojen nousseen myös Yhdysvalloissa. 

Numerot esittävät haun suosiota suhteutettuna kaavion suurimpaan arvoon. Kaaviossa arvo 100 kuvastaa, milloin haku oli suosituin. 50 taas kuvastaa aluetta, jolloin hakuja tehtiin puolet vähemmän kuin 100 kohdalla. (kuva: Google)

- Melko yksinkertaisesti se on leipomisen kautta tapahtuva pakomatka. Monelle tämä on ensimmäinen leipomiskokeilu kotona. Banaanileipä on helppo ensiyritys, sillä se tehdään yhdessä kulhossa ja on suhteellisen idioottivarma leipä, kuvailee The FeedFeedin Jake Cohen Teen Voguelle.

Cohenin mukaan banaanileivän nousua selittää myös se, että monet mieltävät sen terveellisemmäksi herkuksi banaanin takia. Hittileipomus ei kuitenkaan ole täysin uusi keksintö. Sen historia ulottuu peräti 1930-luvun reseptikirjoihin ja 50-luvulla se nousi kokkiohjelmiin, sillä banaaniyritykset halusivat myynnit nousuun. Muutama vuosi takaperin banaanileivästä tuli jälleen trendikäs sosiaalisen median vaikuttajien ja bloggaajien myötä.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuvat banaanisuikalein koristelluista leipäpitkoista ovat jälleen vallanneet sosiaalisen median syötteet. Cohenin mukaan ilmiössä on osittain kyse FOMO:sta eli tunteesta, että jää jostain paitsi. 

- Ihmiset näkevät sen somessa ja tajuavat, ettei se ole hankalaa ja hyppäävät mukaan banaanileipävillitykseen. Se saattaa olla FOMO:n ainoita positiivisia vaikutuksia, Cohen kertoo Teen Voguelle. 

Jotta ahdistustakin lievittävä leipomisprosessi sujuisi mutkattomasti ja tuottaisi mahdollisimman herkullisen lopputuloksen, Cohenilla on muutamia vinkkejä banaanileivän tekemiseen. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

- Ylikypsät banaanit. Paljon ruskeita pisteitä kuoressa. Ja kun etsii reseptiä, itse aina rakastan öljypohjaisia taikinoita leipämäiseen kakkuun. Niistä tulee extra kosteita kunhan niitä ei ylikypsennä, Cohen kuvailee. 

- Älä pelkää sekoittaa joukkoon outoja juttuja. Rakastan oliiviöljyä banaanileivässäni ja sekoitan joukkoon tummasuklaahippuja, sillä rakastan sitä yhdistelmää. Heitä sekaan jotain hedelmiä ja eri pähkinöitä! Kookoshiutaleita? Miksipä ei? Cohn jatkaa. 

Lisää mehevyyttä leipomukseen saa, kun seuraavana päivänä leivän viipaloi ja ruskistaa hieman pannulla voissa. Hyviä banaanileipäreseptejä on netti pullollaan, joista voi varioida mielesensä eri täytteiden, mausteiden ja lisukkeiden avulla. 

Lue myös: Koronapandemiasta tuli uusi leivonnaistrendi - söisitkö vessapaperi- tai viruskakkua?

Lue myös: Suomalaisleipomo tempaisi ja kehitti herkun joka viedään käsistä: 'Huumoria selkeästi kaivataan'

Lähteet: Teen Vogue, Google

Kilpailut

Uusimmat