Tove Slotte on suunnitellut muumimukeja yli 30 vuotta, mutta vain yksi villi idea ei ole mennyt läpi

19.12.2020 19:15 - Henna Koste

Idea, joka ei mennyt läpi

Slotten luovaa työtä rajaavat Moomin Charactersin raamit. 

- Yritin jossain vaiheessa ehdottaa, että muumit ovat niin suosittuja, että jossain mukissa voisi näyttää vain kuonon tai silmät. Ne voisivat olla hauskoja ja graafisia. Sophia Jansson tyrmäsi heti idean. Tove Jansson oli sitä mieltä, että hahmot pitää näkyä kokonaisina, Slotte kertoo.

Arabian astioissa pidetään tästä toiveesta kiinni, mutta monilla muilla valmistajilla sääntö ei tunnu pätevän. 

- Lähden yleensä aina mustavalkoisista kuvista. Ei ole kuin muutamat satukirjat, joissa on värillisiä kuvia. Lisään värit ja piirrän taustan. Yritän löytää elementtejä, joita Tove Jansson on myös käyttänyt, Slotte kertoo. 

Slotte toivoo, että kun ihminen ostaa muumimukin, hän löytäisi myös tarinan mukin takaa eli Tove Janssonin kirjat ja sarjakuvat. (kuva: Emmi Moilanen)

Tuntuuko Slottesta koskaan, että ideat yksinkertaisesti loppuvat kesken? 

- Ei ole vielä tullut vastaan sellaista tilannetta. Ehkä, jos käyttäisi pelkästään kirjojen kuvituksia. Sitten on myös sarjakuvat. Niissä on niin paljon tarinoita ja tilanteita. Tuntuu, että ne ovat loputon lähde, Slotte sanoo.

Tosin hän myöntää, että talvimukien kohdalla tilanne on hieman toisenlainen. 

- Talvimukeissa alkaa olla hieman miettimistä, koska muumit nukkuvat talviunta ja on olemassa yksi kirja ja yksi sarjakuva, jossa he ovatkin hereillä talvella. Siitä ei ehkä löydy niin paljoa enää tilanteita. Sitten voi alkaa miettiä tyylejä. Ei tarvitse aina olla sellainen, joka liittyy tarinaan. Se voi olla tyyliltään talvimainen, sävyillä, väreillä tai yksityiskohdilla korostettuna, Slotte sanoo. 

Joka vuosi julkaistaan muumiastiat sekä talvi- että kesäsesonkiin. Astiastoon kuuluvat myös kulhot, lautaset, lusikat ja talvisin minimukit. (kuva: Emmi Moilanen)

Slotte on suunnitellut myös vuonna 2010 julkaistut muumifiguurit. -  Tykkäsin projektista tosi paljon, koska olin niin pitkään vain piirtänyt. Kaikki tekevät jotain, Niiskuneiti tekee esimerkiksi kukkakranssia. Olen muovannut mallit savesta, Slotte kertoo. (kuva: Emmi Moilanen)

Eläkkeelle Slotte on jäämässä parin vuoden päästä - ja mielellään onkin.

- Haluan tehdä enemmän keramiikkaa itse omassa verstaassani. Reilu 30 vuotta Muumilaaksossa, kohta se riittää minulle, Slotte naurahtaa. 

Myös herttaisista muumeista voi saada ajoittain tarpeekseen, kun niiden parissa työskentelee päivästä ja vuosikymmenestä toiseen, tietää Slotte. 

- Onneksi ne ovat ne ihanat muumit. Aina niihin voi kuitenkin palata hyvin mielin. Tietenkin joskus tulee yliannostuksia. Se näkyy siinä, ettei aina viitsi muumimukista juoda kahviaan, Slotte kuvailee. 

Kun sunnittelijalta kysyy, kokeeko hän saaneensa arvostusta muumiastioiden suunnittelijana, hän on hetken hiljaa. 

- En ole kokenut näitä niin henkilökohtaisina. Nehän ovat Tove Janssonin muumit, ne eivät ole keksimiäni. Joku on joskus ihmetellyt, miksi nimeni ei lue mukien pohjassa. Olen todennut, että ei tietenkään. Ei Finlaysonin pyyhkeissä ja lakanoissakaan lue, kuka ne muumituotteet on suunnitellut. Tarvitaanhan niissäkin paljon työtä ennen kuin ne kuvat päätyvät tuotteisiin, Slotte perustelee. 

Kuvittajan on helppo uskoa muumiastioiden suosion jatkuvan tulevaisuudessakin. Ovatpahan omistautuneimmat keräilijät pyhittäneet jopa kokonaisia huoneita muumiastioilleen.

- Tähän mennessä suosiolle ei ole näkynyt loppua. Joskus sitä ihmettelee. Mietin keräilijöitä, miten ihmeessä he saavat kaikki mahtumaan. Moni tosin kirjoittaa keräilyryhmissä, että osa mukeista on säilössä laatikoissa. Talvella otetaan sitten talviastiat hyllyyn esille, Slotte hymyilee. 

Koristesuunnittelijan työn lisäksi Slotte on opettanut Sammatissa pienessä koulussa ruotsia ja keramiikkaa. - Muumit ovat vieneet suurimman osan työajasta, Slotte naurahtaa. (kuva: Emmi Moilanen)

Lue myös: 65 vuotta täyttänyt Ulla Tapaninen muistetaan Muumeista - tiedätkö, miksi hän ei katsonut jaksoja?

Lue myös: Meghan Marklen suosikkilaukkumerkki teki Muumi-malliston - katso kuvat

Kilpailut

Uusimmat