Kuva: YouTube

Foreca: Milloin meteorologit pitäisivät kesälomansa? Pekka Pouta tekee tänä vuonna poikkeuksen

22.05.2021 14:15 - Roy Kokkonen

Suosikkimeteorologit paljastavat, milloin pitäisivät kesälomansa, jos saisivat vapaasti päättää.

Kaikkea voi odottaa, kun on kyse on Suomen kesäsäästä. Usein helteet hellivät, mutta toisaalta moni juhannus on vietetty räntäsateelta suojassa kyyhöttäen.

Tunnetut meteorologit kertovat Forecan blogissa, milloin he pitäisivät kesälomansa, jos saisivat itse päättää. Vastaukset eivät perustu tämän kesän ennusteisiin.

MTV Uutisten ja Forecan suosikkimeteorologi Pekka Pouta kertoo, että pitää kesälomansa mieluiten osissa yhden pitkän jakson sijaan. Tänä vuonna asiaan tulee kuitenkin poikkeus.

– Normaalisti olen pätkälomailija – eli sinne tänne lomaa. Nyt koronan takia satsaan tänä vuonna syyskesään. Hajauttaminen takaa, etteivät kaikki lomat mene sen mahdollisen huonoimman sään aikana. Koronasyyn takia loppukesään taitaa olla muillakin lomatunkua, Pouta paljastaa.

– Koska vedet ovat alkukesällä niin kylmiä, en halua pitää yli puolta lomasta ennen juhannusta.

Pekka Pouta suosii yleensä pätkälomailua. (kuva: AOP)

Myös MTV Uutisten ja Forecan meteorologit Mette Mannonen ja Markus Mäntykannas ovat hajauttamisen kannalla.

Mannonen satsaisi kesän alkuun ja loppuun.

– Ensimmäisen osan pitäisin loppukeväästä tai alkukesästä ja toisen osan vaikkapa elokuun loppupuolella. Heinäkuussa olen ihan mielelläni töissä, sillä silloin työpaikalla on yleensä rauhallisempaa ja pystyy paremmin keskittymään ennusteiden tekemiseen, Mannonen kertoo.

Mäntykannas puolestaan suosii keski- ja loppukesää.

– Tykkään mökkielämästä keskikesällä, kun yöt ovat vielä valoisia ja kesä on lämpimimmillään. Heinäkuussa myös mustikkakausi on alkamassa, marjojen poimiminen on rentouttavaa kesätouhua. Loppukesässä puolestaan on Välimeren tunnelmaa: pimenevät yöt ja lämpimät merivedet.

Pitkän linjan meteorologi Visa Salojärven mielestä kesäkauden alku ja loppu ovat parhaita aikoja lomailuun.

– Kesän herääminen on kauneinta aikaa, kasvukauden lopussa taas voi nauttia puutarhan sadosta. Loppukevät ja alkukesä ovat yleensä vähäsateisia, Salojärvi sanoo.

Vaikka Salojärvi kertookin olevansa aurinkoihminen, ei sadekelikään haittaa.

– Toiminnat ovat säiden mukaan – sateessa sadehommia, kuivalla kuivia hommia ja lämpimällä auringonpalvontaa. Kaikki säät ovat hyviä.

Heinäkuu lämpimin kuukausi

Suomen kesän lämpimin kuukausi on heinäkuu, selviää pitkän ajan säätilastoista. Kesäkuussa puolestaan on keskimäärin aurinkoisinta ja kuivinta.

Forecan mukaan tämän kesän pitkän ennusteen mukaan kesä-heinä-elokuu olisi keskilämpötilaltaan ajankohdan keskiarvon luokkaa tai jopa hieman lämpimämpi. Sademäärä puolestaan on keskiarvon mukainen tai hieman sitä vähäisempi.

Lue myös: Kesän uimapukumuodissa on juju, johon useat julkkisnaiset ovat jo hurahtaneet - hitti vai huti?

Lue myös: Haluatko pitää käärmeet loitolla? Vanha niksi ei valitettavasti toimi

Kilpailut

Uusimmat