Kuva: All Over Press

Tiesitkö? 15 tärkeää sääntöä, joita Selviytyjät-kisaajat joutuvat noudattamaan kuvauksissa

08.06.2021 13:15 - Senja Rapila

Amerikkalainen Selviytyjät-tv-sarja on rankka kokemus kisaajille.

Amerikkalainen Selviytyjät-sarja on osallistujille kokemuksena varmasti ainutlaatuinen ja rankka. Cosmopolitan-sivusto on nyt listannut sääntöjä ja säädöksiä, joita jokainen kisaaja joutuu noudattamaan sarjan tuotantokauden kuvauksen aikana.

Amerikkalaisformaatissa noudatetaan hyvin tarkasti seuraavia ohjeita:

1. Kisaajien tulee kertoa kaikki terveydellisestä historiastaan, jotta kisaajien tiedetään pystyvän fyysisesti kisan haasteisiin. Kisaajien pitää myös kisan aikana pitää huolta terveydestään - niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin.

2. Henkilökohtaiset tavarat ovat rajoitettuja. Kisaajat saavat ottaa mukaansa vain yhden valitsemansa esineen, johon viitataan ohjelmassa "luksusesineenä". 

3. Vaatteet hyväksytetään ohjelmaan etukäteen.  Ennen kuin kisaajat pääsevät kohteeseen, tuotantotiimi käy jokaisen matkalaukun läpi ja tarkistaa, ettei esimerkiksi kaikilla kisaajilla ole samanvärisiä vaatteita mukanaan. Samalla katsotaan tietysti, ettei kukaan tuo kuvauksiin kiellettyjä esineitä. 

4. Saarella, jonne kisaajat viedään, on tiukat rajat. Kisaajat eivät saa vaellella saarella mielin määrin, vaan tuotantotiimi on rajannut kisailijoille vain tietyn alueen, jolla he saavat oleskella vapaa-ajallaan. 

5. Toisilta kisaajilta ei saa varastaa mitään, mutta säännöt eivät kiellä heitä tutkimasta toisten tavaroita.

6. Kisaajat ovat suostuneet siihen, että heitä kuvataan vuorokauden ympäri. Turvallisuussyistä kisaajat eivät ole koskaan yksin. Sopimuksessa myös sanotaan selvästi, että kisaajat suostuvat siihen, ettei heillä ole odotuksia yksityisyydestä kisan aikana. Edes silloin jos he ovat alasti.

7. Jos kisaaja vahingoittaa ympärillä olevaa luontoa tarkoituksellisesti, voidaan hänet poistaa kisasta. Selviytyjät-sarjaa kuvataan uskomattomissa maisemissa ja kuvaustiimi pitää huolen siitä, että maisemat pysyvät mahdollisimman koskemattomina. Kisaajat eivät saa esimerkiksi poistaa kiviä, suuria simpukoita tai roskata alueella.

8. Kisaajien pitää hyväksyttää kaikki syömänsä ruoka kuvaustiimillä. Tämä sääntö on sen vuoksi, ettei kukaan syö vahingossakaan mitään myrkyllistä. Kisaajat eivät myöskään saa syödä mitään eläin- tai kalalajeja, jotka ovat uhanalaisia.

9. Kisaajat saavat metsästää vain ruoantarpeessa. Kisaajat eivät saa metsästää esimerkiksi ajanvietoksi.

10. Kisaajat saavat puhua kameratiimille. Tässä tulee kuitenkin koukku, nimittäin kameratiimi ei saa puhua kisaajille.

11. Kisaajat eivät saa puhua keskenään yksityisesti. Kameratiimin tulee olla aina mukana kuvaamassa kaikki kahdenhetkisetkin juttutuokiot.

12. Osa hygieniavälineistä on kiellettyjä saarella. Esimerkiksi sheiverit, hiusharjat ja hammasharjat ovat tällä listalla. Kisaajat saavat kuitenkin ottaa mukaan tarvittavia lääkkeitä, aurinkorasvaa ja hyttyskarkoitetta.

13. Kisaajat joutuvat huolehtimaan itse pienistä haavereistaan, sillä he saavat apua tuotantotiimiltä vain suuremmissa vammoissa. Paikanpäällä on kuitenkin jatkuvasti ammattimainen ensihoitotiimi, joka seuraa kisaajien vointia.

14. Kisaajien on pakko osallistua haasteisiin ja äänestää heimoneuvostossa.

15. Kisaajat eivät pääse kotiin heti häätöäänestyksen jälkeen, vaan jokainen kisaaja on allekirjoittanut sopimuksessaan hyväksyvänsä sen, että joutuu mahdollisen häädön jälkeen pysyttelemään tuotantotiimin kanssa siihen asti, kunnes koko tuotantokausi on kuvattu. Kaikki kisaajat menevät siis kotiin samaan aikaan.

Lue myös: Olisitko tiennyt? 28 sääntöä, joita Amazing Race -kisaajien tulee noudattaa

Lue myös: Uudet Selviytyjät-kisaajat ovat jo matkalla Karibialle - 16 suomalaisjulkkista, jotka ovat mukana

Lue myös: Aki Manninen kommentoi Selviytyjät-kohua podcastissa: "Vanilja ei kiinnosta ketään"

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat