Kuva: Henna Koste

Suomen yleisin sukunimi olisi tuskin yhtä suosittu, jos sanan alkuperä olisi yhä tiedossa

04.09.2021 12:15 - Henna Koste

Tiedät todennäköisesti Korhosen, sillä heitä asuu Suomessa reilusti yli 20 000. Mutta tiedätkö nimen taustan?

Korhonen, Virtanen, Mäkinen, Nieminen... Tunnet luultavasti jonkun heistä, sillä siinäpä komeilevat Suomen yleisimmät sukunimet. Korhosesta on tullut tällä vuosituhannella Suomen yleisin sukunimi. Ville Elorannan ja Lotta Jalavan tänä vuonna julkaistussa Sana sanasta - Suomen kielen jäljillä -kirjasta (Tammi) käy ilmi myös suositun sukunimen tausta. 

Teoksessa todetaan, että nimi olisi tuskin päätynyt yli 20 000 ihmisen käyttöön, jos vanha korho-sana olisi yhä tiedossa. 

"Lisänimi Korho, josta Korhosen uskotaan syntyneen, on voinut tarkoittaa huonokuuloisen tai kuuron lisäksi vanhusta, rikasta ja leuhkaa ihmistä tai hieman tyhmää ja kömpelöä. Toisaalta Korhonen on saattanut syntyä pörröpäistä ihmistä tarkoittaneesta lisänimestä Korhopää", uutuuskirjassa kerrotaan. 

Meteorologi Pekka Poudan, puutarhuri Arno Kasvin ja etenkin urologi Martti Ala-Oppaan nimien osuvuus on puhuttanut ja viihdyttänyt monia. Satoja vuosia sitten nimen ja ammatin yhteys ei ollut silkkaa sattumaa. 

"Vaikka sukunimiin kuten muihinkin nimiin kätkeytyy usein jotain aivan muuta kuin heti arvaisi, osa tapauksista on selviä: nimiä Kokki ja Kokkinen on todella annettu esimerkiksi 1500-luvulla ruoanlaiton ammattilaisille, ja vieraskielinen hallinto on noihin aikoihin tarvinnut tulkkeja, joista monen nimeksi on vakiintunut Tulkki", kirjassa todetaan. 

Sana sanasta -kirjassa perehdytään, millaisia merkityksiä, rakenteita ja tarinoita tuttujen sanojen, nimien ja ilmausten taustalla onkaan. (kuva: Tammi)

Juttu on julkaistu alun perin 27.6.2021.

Lue myös: Erinin uuden kappaleen nimessä on yksi Suomen inhotuimmista sanoista - "Ei voinut jättää poiskaan"

Kilpailut

Uusimmat