Kuva: AOP

Keskiviikko on parempi matkustuspäivä kuin torstai - lue asiantuntijan vinkit joululiikenteeseen

21.12.2021 11:15 - Roy Kokkonen

Torstaina eli aatonaattona lumisateet voivat tehdä ajokelistä paikoin huonon. Jouluruuhkassa maltti on valttia.

Suomalaiset suuntaavat jälleen joulunviettoon ympäri maata. Pitkiin ajomatkoihin on aina syytä varautua huolellisesti, mutta etenkin talvella varautumiseen kannattaa panostaa.

Aatonaatto on vilkkain matkustuspäivä, mutta sääennusteiden mukaan ajokeli on silloin huono. Forecan mukaan lumisateet alkavat jo keskiviikkoiltana ja laajenevat koko maahan torstaina.

- Jos on mahdollista vaikuttaa lähtöpäivään, näyttäisi tämänhetkisten sääennusteiden valossa keskiviikko torstaita paremmalta matkantekopäivältä. Torstaille on luvattu lumisadetta varsin kattavasti, toteaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Voice.fi:lle.

Jos itsensä löytää pahimmasta jouluruuhkasta, on silloin muistettava, että maltti on valttia. Kun liikennettä on paljon, ohittelemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

- Kun lähdetään ajamaan, on syytä pitää mielessä, ettei liikenteen jonoutuessa ohittelemisesta ole käytännössä juurikaan hyötyä – oikeastaan päinvastoin: jonossa pomppivat aiheuttavat tarpeetonta haitariliikettä jonoon, jolloin matkan tekeminen ei ole enää ollenkaan yhtä sujuvaa, miellyttävää ja turvallista kuin edellä ajavan perässä, hyvällä turvavälillä, ajettaessa. Talvikelillä neljän sekunnin turvaväli antaa itselle aikaa ja tilaa toimia, Vesalainen muistuttaa.

Jaksamiseen on hyvä kiinnittää huomiota. Eritoten pitkillä matkoilla kuskia kannattaa välissä vaihtaa, jos mahdollista. Monta lyhyttä taukoa on parempi vaihtoehto kuin yksi pitkä.

- Tauoilla kannattaa syödä kevyesti ja maltillisesti. Näin jaksaa ratissa parhaiten, Vesalainen sanoo.

Pakkaskelillä pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä. (kuva: AOP)

Perustarkistukset kuntoon

Ennen lähtöä on hyvä tarkistaa, että perusasiat ovat autossa kunnossa. Rengaspaineet kannattaa nostaa kuormituksen mukaisiksi. Auton ohjekirjassa on tiedot ohjepaineista pienemmällä ja isommalla kuormalla ajettaessa. Myös öljyn ja nesteiden määrät tulee tarkistaa ennen lähtöä.

Vesalainen painottaa auton valojen ja niiden toimintaperiaatteen tarkistamista. On tärkeää tietää, missä valokatkaisijan asennossa sekä ajovalot että takavalot palavat. 

- Kun pakkaskelillä sataa lunta, pölisee sitä yleensä aika paljon. Pölisevän lumen johdosta edessä ajava auto saattaa takaa tulijalta jäädä helposti huomaamatta, jos edellä ajava ei käytä takavaloja ja niiden lisäksi vielä takasumuvaloa, Vesalainen sanoo.

Siksi on tärkeää selvittää, mistä takasumuvalon saa päälle ja käyttää sitä tarvittaessa.

- Hyvä nyrkkisääntö takasumuvalon käyttöön on, että jos itsellä on vaikeuksia havaita edellä, ilman takasumuvaloa ajava, paininee takana ajava saman ongelman kanssa.

Pakkaa auto huolellisesti ja ota huomioliivit matkaan

Vesalainen muistuttaa, että matkatavaroiden paikka on tavaratilassa. Ensimmäiset tavarat tuetaan takapenkin selkänojaan ja loput niihin. Seuraavan kerroksen kohdalla toimitaan samalla tavalla.

Tavaratilaa ei saa pakata niin, että tavarat yltävät takaistuimen selkänojan yläpuolelle. Muuten äkkijarrutuksessa tavarat voivat lentää matkustamoon. Jos selkänoja joudutaan kaatamaan, on tavarat sidottava asianmukaisin sidontaliinoin.

Jos tien päällä käy jotain, apua saattaa joutua odottamaan. Siksi on hyvä varata lämmintä päälle. Kuljettajalle ja kaikille matkustajille on lisäksi hyvä löytyä heijastinliivit. Autossa tulisi olla myös toimiva taskulamppu.

Jos auto kuuluu matkanjatkamispalvelun piiriin, sen puhelinnumero on hyvä tallentaa puhelimeen valmiiksi. Myös Autoliiton Operaatio Lumihiutale auttaa kaikkia tienkäyttäjiä joululiikenteessä.

- Mikäli olet Autoliiton Perus-, Plus- tai Premium-jäsen, tallenna jäsenkortin takana oleva palvelunumero matkapuhelimeesi. Kaikkia tienkäyttäjiä palvelevaan Autoliiton Operaatio Lumihiutaleeseen saa yhteyden soittamalla 0200-8080 tai Autoliitto applikaatiolla. Tallenna itsellesi sopivin numero valmiiksi puhelimeesi, Vesalainen sanoo.

Lue myös: Talvirenkaiden ominaisuus voi yllättää - Autoliitto muistuttaa, että pelkkä renkaanvaihto ei riitä

Lue myös: Joka neljäs autoilija tekee vilkun käytössä yleisen virheen - myös pyöräilijöillä paljon petrattavaa

Kilpailut

Uusimmat