Kuva: Shutterstock

MTV: Puhelinmyyntiin tulossa iso muutos - uusi käytäntö parantaa etenkin iäkkäiden asemaa

07.12.2022 08:15 - Sanni Seppä

Jatkossa palvelun ostaminen pitää vahvistaa kirjallisen sopimuksen kautta.

Puhelinmyyntiin on tulossa vuodenvaihteessa merkittävä muutos kirjoittaa MTV. Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteessa kerrotaan, että jatkossa sopimus myynnistä syntyy vasta puhelun jälkeen kirjallisesti. Myyjän on siis lähetettävä erikseen kauppaamastaan palvelusta kuluttajalle kirjallinen tarjous. Sopimus ei astu voimaan mikäli kirjallista tarjousta ei hyväksytä, eikä myyjä saa näin ollen vaatia siitä maksua. Lisäksi tarjous on lähetettävä puhelun jälkeen, eikä sen aikana. Kirjallinen tarjous voidaan lähettää joko sähköisenä tai paperisessa muodossa. 

Uusi käytäntö parantaa etenkin iäkkäiden ja sairaiden ihmisten asemaa puhelinmyynnissä. Lisäksi myös suomen kieltä taitamattomat tulevat hyötymään uudesta käytännöstä.  

- Sääntöjen tiukentaminen on erittäin tervetullutta. Puhelinmyynti aiheuttaa paljon harmia erityisesti haavoittuville kuluttajille, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen kertoo KKV:n tiedotteessa. 

Uusi käytäntö koskee kaikkea puhelinmyyntiä. Ainoana poikkeuksena on viestinnän palveluiden kuten esimerkiksi puhelin- ja nettiliittymien myynti puhelimitse. KKV:n erityisasiantuntijan Saija Kivimäen mukaan poikkeus johtuu siitä, että viestintäpalveluiden myynnissä kuluttajansuoja on jo ennestään turvattu. 

- (Uutta) kirjallista vahvistusmenettelyä ei ole tarpeen ulottaa sähköisten viestintäpalveluiden puhelinmyyntiin, koska siellä on jo itsestään mekanismi, joka suojaa kuluttajaa, Kivimäki sanoo. 

Lue myös: Yle: Perinteisille muovipulloille saadaan pian sanoa hei hei - luvassa iso uudistus

Lue myös: HS: Tutkijat löysivät koirista ällistyttävän ominaisuuden - erikoinen piirre on ainoa laatuaan

Lue myös: Nyt huolettaa joukkoliikenteen ja joulusaunan kohtalo sähkökatkoissa - MTV kertoo, onko huoleen syytä

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat