Kuva: Shutterstock

Foreca: Kesä on alkanut viileänä, mutta miltä näyttää nyt koko kesän sääennuste?

06.06.2023 13:15 - Minttu Tikkanen

Poutainen ja sateinen sää vuorottelevat.

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi poikkeuksellisen viileissä merkeissä. Vielä ei kuitenkaan näyttäisi olevan huolta, että koko kesä kuluu viileänä ja sateisena, sillä Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n juuri julkaiseman kolmen kuukauden ennusteen mukaan ajanjakso näyttää Suomessakin lämpimältä. Forecan meteorologi Joanna Rinne arvelee, että aurinkoisen lämpimät ja sateisen viileät jaksot tulevat kuitenkin jatkossakin kesän aikana vuorottelemaan.

- Vuodenaikaisennuste näyttää heinä–syyskuun jakson olevan Suomessa ajankohtaan nähden lämmin ja vähä- tai normaalisateinen. Ennusteen mukaan luvassa voisi olla toisaalta lämpimiä ja aurinkoisia jaksoja, mutta todennäköisesti ajoittain myös viileämpää ja sateisempaa säätä, Rinne kertoo.

Rinne jatkaa, että ajoittain saattaa olla jopa keskimääräiseen kesään nähden 0,5-1 astetta lämpimämpää. Lämmin ilma ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita korventavaa helleaaltoa, vaan lämpimämpi sää voi toteutua myös maltillisesti. 

- Ero keskiarvoon on suurin maan eteläosassa ja pienin maan pohjoisosassa, mikä viittaa siihen, että heinä–syyskuun aikana voisi ajoittain esiintyä jaksoja, jolloin maan pohjoisosaan pääsee viileämpää ilmaa, kun taas etelään leviää tavanomaistakin lämpimämpää ilmaa mahdollisesti etelän puolelta, Rinne jatkaa. 

Yksittäisiä viikkoja esimerkiksi kesälomien aikana on kuitenkaan vielä mahdotonta ennustaa, sillä Suomessa nopeatkin muutokset säähän ovat tyypillisiä. 

- Kaikki tässä annetut esimerkit siitä, miten sää saattaisi kehittyä, ovat vain mahdollisuuksia. Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua hyvin monella tavalla, Rinne toteaa.

Lue myös: Loman suorituspaineet ja fomo voivat varjostaa kesää - psykoterapeutti kertoo, mistä on kyse ja mikä avuksi

Lue myös: Menettääkö aurinkorasva tehonsa vanhetessaan? Vihdoin vastaus monen pohtimaan ikuisuuskysymykseen

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat