Kuva: Shutterstock

Kaupan maitohyllyillä voi törmätä uuteen pakkausmerkintään - tiedätkö, mistä ELVI-merkki kertoo?

25.06.2023 12:15 - Sanni Seppä

Merkin ottavat ensimmäisinä käyttöön Arla ja Lidl.

Suomeen on saatu uusi pakkausmerkintä. ELVI-pakkausmerkintä on Suomen ensimmäinen riippumaton tuotantoeläinten hyvinvointimerkki. Maitotuotteissa merkin ottavat ensimmäisinä käyttöön Lidl ja Arla. 

Merkin saamiselle on tiukat vaatimukset ja vahva tieteellinen tausta, kerrotaan Lidlin tiedotteessa sekä ELVI-merkinnän kotisivuilla. Eläinten hyvinvoinnista on pidettävä parempaa huolta, kuin mitä laki vaatii. ELVI-tiloilla eläimet esimerkiksi liikkuvat vapaasti eikä niitä kytketä kiinni. Eläimet ulkoilevat ja niiden makuumukavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tämän lisäksi ELVI-tilat ovat sitoutuneet eläinlääkärin vuosittain tekemiin nautojen ennaltaehkäisevän terveydenhuollon käynteihin. Eläinten kokonaisvaltainen hyvinvointi todennetaan säännöllisesti auditoinnilla käyttäen kansainvälistä, tieteelliseen tutkimukseen ja näyttöön perustuvaa WelfareQuality-järjestelmää. ELVI-merkkiä käyttäviä tahoja ovat esimerkiksi elintarvikealan yritykset, ravintolat ja kaupat. 

Lidl on Suomen ensimmäinen kauppaketju, joka on saanut merkinnän oman merkin tuotteisiinsa. Uuden pakkausmerkinnän voi löytää Ilona-maidon ja Ilona-jogurtin tölkeistä. 

– Tämä on hieno päivä! Meillä on Suomessa monia esimerkiksi raaka-aineen alkuperästä viestiviä pakkausmerkintöjä, mutta eläinten hyvinvoinnista kertovaa merkkiä ei ole ollut. On upeaa nähdä ELVI-merkityt tuotteet nyt hyllyssä ja asiakkaidemme saatavilla, kertoo Lidl Suomen valikoiman vastuullisuuspäällikkö Laura Kvissberg

Uuden pakkausmerkinnän toivotaan laajenevan useisiin tuotteisiin ja merkkeihin. 

– Tämä on vasta alkua: tavoitteenamme on, että ELVI-merkki yleistyy laajemminkin kaupan valikoimissa. Olisi hienoa, jos myös muut ketjut ja yhtiöt ottaisivat ELVI-merkin käyttöön ja ELVI-merkki tulisi kuluttajille yhtä tutuksi kuin vaikkapa kotimaisuudesta kertova Hyvää Suomesta -merkki, Kvissberg sanoo. 

Lue myös: Lopeta käyttö! Useita Myllyn Paras -pastatuotteita vedetään pois markkinoilta

Lue myös: Lämpöennätykset rikkoutuvat - jatkuuko helle juhannukseen asti?

Lue myös: Nikotiinipussien vahvuuksille uusia rajoituksia - 20 mg ja sitä vahvempien nikotiinipussien myynti kielletään

Lähde: Epressi, ELVI

Kilpailut

Uusimmat