Kuva: Shutterstock

Foreca: Lomasäät näyttävät pakenevan koko heinäkuuksi: "Joutuu pettymään"

10.07.2023 10:15 - Minttu Tikkanen

Matalapaineet liikkuvat Suomen yllä yhä.

Alkukesästä nähtiin jopa tukaliakin helleaaltoja, mutta heinäkuun myötä kesäsää on viilennyt huomattavasti. Forecan kuukausiennuste ei välttämättä lupaa kovin aurinkoisia säitä kesälomalaisille heinäkuun loppua kohdenkaan. Voi olla, että sää jopa viilenee entisestään.

- Tämän ennusteen mukaan näyttää siltä, että kun heinäkuu etenee, niin lomasäät huononevat, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Suomen yllä liikkuu alkaneellakin viikolla matalapainealueita, joten kovatkin sateet ovat edelleen mahdollisia. Sen sijaan pohjoisessa Suomessa saatetaan kivuta jopa hellelukemiin.

- Suomi kuuluu matalapaineiden reitille. Etenkin eteläisessä ja itäisessä Suomessa voi olla aika ajoin runsaampaa pilvisyyttä. Viikon loppupuolella on myös runsaiden sateiden riskiä, joten se voi laskea lämpötiloja aika reippaastikin. Sen sijaan pohjoisen Ruotsin ja Norjan puolelta pyrkii lämpöä kohti pohjoista Suomea, missä on useampana päivänä mahdollisuus, että helleraja menee rikki, Mäntykannas ennustaa.

Sää ei näytä ainakaan lämpenevän, kun päästään ensi viikkoon. Tilastollisesti tuo viikko on usein yksi vuoden lämpimimpiä, mutta nyt jäädään todennäköisesti jopa alle 20 asteen.

- Heinäkuun 17. päivä alkavan viikon pitäisi olla tilastollisesti suuressa osassa maata vuoden lämpimin, mutta nythän se näyttää tämän kuukausiennusteen perusteella suorastaan yhdeltä kuluvan kesän viileimmistä viikoista. Jos tällainen skenaario toteutuu, niin pitää ihan pinnistellä, että päivälämpötilat nousevat 20 asteeseen tällaisessa asetelmassa. Kannattaa varautua tämän ennusteen perusteella siihen, että jos heinäkuun puolivälin jälkeen aurinkoa ja lämpöä odottaa, niin joutuu pettymään, Mäntykannas kertoo.

Lue myös: Loman suorituspaineet ja fomo voivat varjostaa kesää - psykoterapeutti kertoo, mistä on kyse ja mikä avuksi

Lue myös: Foreca: Loppukesän ja alkusyksyn pitkä sääennuste julkaistiin: "Yllätys"

Lue myös: Foreca: Nyt viilenee rajusti, mutta miten käy loppukesän?

Lue myös: Suomalainen palomies soutaa parhaillaan Atlantin yli: "Säkkipimeää ja vettä tulee täysillä"

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat