Kuva: Shutterstock

Jäteveteen päätyy biojätteitä, tamponeja ja jopa kännyköitä - tiedätkö, mitä viemäriin saa laittaa?

02.12.2023 20:15 - Sanni Seppä

Jos roska aiheuttaa tukoksen kiinteistössä, tulee siitä lasku kiinteistön asukkaiden maksettavaksi

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna jätevesien mukana noin 800 tonnia roskaa, mikä ei sinne kuulu. Roskien joukosta on HSY:n mukaan löydetty vuosien varrella myös muun muassa kännyköitä, leluja ja tekohampaita. 

Yleisimpiä jätevedenpuhdistamoille päätyviä roskia ovat käsipyyhepaperit, biojätteet ja hygieniatuotteet kuten pumpulipuikot ja tamponit. Toisinaan roskien joukosta löytyy myös kummallisia tavaroita, jotka on joko tarkoituksella tai vahingossa laitettu vessanpönttöön. Kun vessa on vedetty, lähtenyt roskat kulkeutumaan viemäriverkostossa kohti jätevedenpuhdistamoa, elleivät ne juutu matkalla kiinni viemäriputkiin tai jätevesipumppuihin.

Mikäli roska aiheuttaa tukoksen kiinteistössä, tulee siitä lasku kiinteistön asukkaiden maksettavaksi, HSY muistuttaa. Roskat voivat myös tukkia HSY:n jätevedenpumppaamojen pumppuja, jotka pumppaavat jätevettä eteenpäin viemäriverkostossa.

"Olemme arvioineet, että tukkeutuneiden pumppujen avaamiseen kuluu noin 300 000 euroa vuodessa. Tukosten avaamiseen kuluva henkilökunnan työaika on pois muista jätevesipumppaamoiden huoltotöistä. Pumpputukoksia avataan noin seitsemän kappaletta viikossa. Muutama vuosi aikaisemmin tukosten määrä oli yhdestä kahteen viikossa. Koronapandemian aikana tukosten määrä lähti nousuun, ja osasyynä tähän oli lisääntynyt hygieniatuotteiden, kuten kumihanskojen, puhdistusliinojen ja kasvomaskien päätyminen virheellisesti viemäriin", kertoo kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen.

Kun roskat ja tavarat päätyvät puhdistamolle, läpimitaltaan yli sentin mittaiset roskat poistetaan välpän avulla. Sen jälkeen roskat joudutaan kuivaamaan ja kuljettamaan jätteenpolttoon. HSY kertoo tiedotteessaan, että vuosittain roskia kuljetetaan poltettavaksi noin 150 rekka-autollista. Myös käsittelystä ja kuljetuksesta aiheutuu kuluja ja HSY:lle koituvat kustannukset maksavat lopulta asukkaat jätevesimaksuissaan.

Mitä viemäriin saa laittaa?

Ainoastaan ulosteet, vessapaperi ja pesuvedet kuuluvat viemäriin. On myös oleellista ymmärtää, ettei mikä tahansa paperilaatu sovi viemäristöön, sillä ainoastaan wc-paperi ehtii hajota matkalla puhdistamolle. Talous- ja käsipyyhepapereita ei siis tule huuhtoa vessanpöntöstä alas, vaan ne kuuluu heittää roskiin. 

Näin joulun alla on myös tärkeää muistaa, etteivät rasvatkaan kuulu viemäriin. Jos kinkunrasvat hävittää viemäriin, saattaa rasva jähmettyä viemäriputken seinämiin ja aiheuttaa tukoksen. Viemäriin hävitetyt rasvat voivat tukosriskin lisäksi myös ruokkia erkostossa elävää rottapopulaatiota

"Kinkunrasvan voi hyydyttää ja laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Nestemäisenä rasvan voi kaataa suljettavaan purkkiin ja laittaa purkin sekajätteeseen tai viedä erilliseen kinkunrasvakeräykseen", kertoo ympäristöasiantuntija Elina Tanner.

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Lue myös: Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

Lue myös: Nyt on aika siirtyä huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - 7 vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat