Kuva: Shutterstock

Kunnat, joissa asuvat Suomen työkykyisimmät ihmiset

08.12.2023 10:15 - Reija Saarinen

Pahiten työkyvyttömyydestä kärsivät kunnat löytyvät Itä- ja Pohjois-Suomesta.

Kela ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat julkaisseet kuntatason vertailulukuja ylläpitämässään Kansallisen terveysindeksin tietokokonaisuudessa, joka kuvaa laajasti työkyvyttömyyden ja sairauksien yleisyyttä eri puolilla Suomea.

Tulosten mukaan hyvinvointialuiden sisäiset erot työkyvyttömyyden ja eri sairauksien aiheuttamassa kuormituksessa ovat merkittäviä.

Työkyvyttömyyden tuoreet vertailuluvut Kansallisessa terveysindeksissä ovat korkeimpia Pohjois-Savon Rautavaaralla, Tuusniemellä ja Kaavilla. 

– Itä- ja Pohjois-Suomen työkyvyttömyystilanne näkyy selvästi Kansallisessa terveysindeksissä. Pohjois-Savossa paljon haasteita aiheuttaa se, että iäkkään väestön osuus kasvaa ja työssä oleva väestö vähenee. Töitä ja veronmaksajia tarvittaisiin pieniin kuntiin lisää, sanoo Kelan tutkimuksen ylilääkäri Riitta Luoto.

Terveysriskit kasaantuvat tutkimusten mukaan vähemmän koulutetuille, pienituloisille ja pitkäaikaistyöttömille.

Paras työkykytilanne on Kansallisen terveysindeksin valossa Uudenmaan kunnissa. Kärkeen nousivat Kauniainen, Espoo, Sipoo, Helsinki ja Kirkkonummi. Myös yksi Pohjanmaan kunta ja yksi Pirkanmaan kunta mahtuu mukaan kymmenen joukkoon.

– Kuntien suurten erojen taustalla ovat muun muassa väestön elintavat, ikäjakauma, työllisyystilanne ja tulotaso. Myös muuttoliike vaikuttaa, kun terveimpiä ja työkykyisimpiä muuttaa työn perässä eteläiseen Suomeen, selittää Luoto.

Työkyvyttömimmät kunnat:

Raitavaara
Tuusniemi
Kaavi
Puolanka
Vaala
Posio
Hyrynsalmi
Pudasjärvi
Vesanto
Pyhäjärvi

Työkykyisimmät kunnat:

Kirkkonummi
Espoo
Sipoo
Helsinki
Kirkkonummi
Vantaa
Pornainen
Mustasaari
Pirkkala
Nurmijärvi

Lue myös: Yle: Suomen turvattomimmat kaupungit listattiin

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat