Kuva: SHUTTERSTOCK

Jos juot pullovettä, juot myös luultua enemmän muovia, kertoo tuore tutkimus

21.01.2024 14:15 - Rebekka Silvennoinen

Mikromuoveja pienempien nanomuovien terveysvaikutuksista ei vielä tiedetä.

Jos juot pullovettä, juot sen mukana muovia. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että yhdessä pullossa vettä voi olla jopa satojatuhansia nanomuovihiukkasia, joita ei aiemmin ole havaittu. Nanomuovit ovat paljaalle silmälle näkymättömiä muovipalasia, joiden paksuus on vain noin viideskymmenesosa ihmishiuksen paksuudesta. 

Aikaisemmin keskusteluissa huolta on herättänyt mikromuovit, joita on tutkimusten mukaan melkein kaikkialla ilmakehässä ja merissä. Nyt uutta huolta herättää nanomuovit, joita tullaan todennäköisesei myös löytämään paljon. 

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat selvittivät Raman-mikroskoopilla seitsemän eri muovin määriä kolmen eri valmistajan pullovesistä.

Tulosten perusteella yhdessä vesilitrassa oli noin 100 000–370 000 hiukkasta, joista 90 prosenttia oli nanomuovia. Loput olivat suurempikokoista mikromuovia.

Koska vesipullot valmistetaan yleensä PET-muovista, ei ollut yllättävää, että myös sitä löytyi vesinäytteistä. Sitäkin enemmän löytyi kuitenkin polyamidia eli nailonia. Tutkijat uskovat sen kulkeutuvan veteen muovisuodattamista, joilla pullotettava vesi puhdistetaan. 

Nanomuovien terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta pienen kokonsa ansiosta ne voivat kulkeutua suoliston ja keuhkojen kautta verenkiertoon ja muun muassa sydämeen, aivoihin ja yksittäisiin soluihin.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Lue myös: Ruokakauppojen muovikasseihin ilmestyy uusi varoitusmerkintä - muista toimia näin

Lue myös: Asiantuntija muistuttaa autojen sisälämmittimen oikeaoppisesta käytöstä - 3 yleisintä vahinkoa

Lue myös: Pesemättömänä juomapullosta tulee nopeasti bakteeripesäke - katso, kuinka usein pullo tulisi pestä

Lähde: Duodecim

Kilpailut

Uusimmat