Kuva: Shutterstock

Suomalaisten käyttäytyminen ratissa on hälyttävällä tasolla - erityisesti 3 vaaratekijää korostuu

07.02.2024 08:15 - Minttu Tikkanen

Suomalaiset autoilijat näyttäytyvät tutkimuksessa keskimääräistä vaarallisempina kuljettajina.

Jopa kolme neljästä suomalaisesta autonkuljettajasta kertoo kuukauden sisällä ajaneensa ylinopeutta vähintään kerran. Tulokset kävivät ilmi kansainvälisestä ESRA-tutkimuksesta, joka kartoittaa liikennekäyttäytymistä eri maissa. Suomalaiset ajavat ylinopeutta kyselyn keskiarvoa reilusti useammin.

Suomalaiskuljettavat eivät loistaneet muissakaan tutkimuskysymyksissä. He lähtivät muita useammin myös väsyneinä rattiin tai räpelsivät kännykkää ajaessaan. Viimeisimpinä 30 päivänä kännykkää ratissa kertoi käyttäneensä hurja luku, jopa 46 prosenttia vastaajista. Osuus on järisyttävän paljon enemmän kuin muissa maissa, jopa 20 prosenttia muita useammin. Useimmiten ratin takana kerrottiin luettavan viestejä, uutisia tai selattavan sosiaalista mediaa. 

Joka kolmas vastaajista kertoi myös lähteneensä rattiin niin väsyneenä, etteivät silmät olleet pysyä auki. Humalassa ajetaan Suomessa keskimääräistä harvemmin, mutta poliisin tiedotteessa pohditaan, että kännykän tai väsymyksen riskiä ei ehkä ymmärretä ottaa yhtä vakavana riskitekijänä kuin humalatilaa, vaikka ne todellisuudessa sitä ovat.

Kuljettajan keskittymistä jollain tavalla heikentävät toimintatavat tai ominaisuudet eivät ole pikkuseikka, sillä suomalaisen tieliikenteen onnettomuuksissa jopa 80 prosentissa taustalla vaikutti jokin kuljettajan tilaan ja toimintaan vaikuttanut riskitekijä. 

Tutkimukseen vastasi yli 42 000 autoilijaa yhteensä 39 eri maasta, joista 22 olivat Euroopan maita. Vastaajia pyydettiin vastauksissaan arvioimaan käyttätymistään edellisen 30 päivän aikana.

Lue myös: Hälyttävä luku - näin monta prosenttia kuolonkolarien kuljettajista oli päihtyneitä

Lue myös: Autoilijoita muistutetaan nyt yhdestä tärkeästä seikasta: "Tilanne voi muuttua jopa vaaralliseksi"

Lue myös: Yhtä pysäköintisääntöä ei joko osata tai sitä rikotaan jatkuvasti tietoisesti - oletko syyllistynyt?

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat