Kuva: Poliisi

Yksi tabletti voi johtaa kuolemaan - poliisi takavarikoi erittäin vaarallista huumetta

09.02.2024 19:15 - Reija Saarinen

Poliisi takavarikoi esitutkinnassa poikkeuksellisen vaarallista synteettistä opioidia.

Helsingin poliisilaitos on paljastanut laajan huumausaineiden välityskokonaisuuden. Esitutkinnassa poliisi kertoo takavarikoineensa myös poikkeuksellisen vaarallista synteettistä oipioidia. Vuoden 2023 aikana aineen on epäilty aiheuttaneen useita huumekuolemia.

Takavarikoiduista huumausaineista löytyi erityisen vaarallista metonitatseeni-nimistä ainetta, joka on noin 10 kertaa voimakkaampaa kuin fentanyyli. Tabletit ovat poliisin mukaan muistuttaneet ulkonäöltään subutex-tabletteja.

– Metonitatseeni on erityisen vaarallista, koska yksikin tabletti voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Huumausaineiden ulkonäöstä ei voi päätellä, mitä ne todellisuudessa sisältävät. Huumausaineiden ostaja ei voi siis koskaan varmuudella tietää, onko aine sitä, mitä sen väitetään olevan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Juurikkamäki.

Poliisin paljastaman välityskokonaisuuden esitutkinnassa kävi ilmi, että rikollisverkosto on tuonut Suomeen noin 200 kiloa amfetamiinia ja kymmeniä kiloja kokaiinia. Tutkinnan yhteydessä poliisi takavarikoi kymmeniä kiloja amfetamiinia sekä pienempiä määriä muita huumausaineita.

– Kokonaisuudessa on ollut kyse verkostomaisesta toimintatavasta, jossa Suomessa toimivat henkilöt eivät ole tunteneet toisiaan kovinkaan hyvin tai he ovat linkittyneet toisiinsa varsin löyhästi. Verkostoa ja sen keskeisiä Suomessa toimivia henkilöitä on poliisin tietojen mukaan ohjeistettu Albaniasta käsin, Juurikkamäki kertoo.

Poliisin mukaan osa kokonaisuuteen liittyvistä tapahtumista on käsitelty jo aiemmin käräjäoikeudessa. Nyt syyteharkintaan siirtyvässä osuudessa pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista epäillään yhteensä 21 henkilöä, joista kahdeksan on edelleen vangittuna.

Lue myös: Sami, 36, selvisi vuosien huume- ja vankilahelvetistä - yksi hetki käänsi koko elämän suunnan

Lue myös: Äiti julkaisi karun kuvaparin huumeita käyttävästä pojastaan: "Heroiinin ja amfetamiinin kasvot"

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat