Kuva: SHUTTERSTOCK

Tiesitkö? Veneille on oma jätehuoltojärjestelmä, joten maastoon hylkäämisen sijaan kuuluvat tänne

03.03.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen

Käytöstä poistuvien veneiden lukumääräksi arvioidaan elinkaarilaskelmien pohjalta jopa yli 10 000 vuodessa.

Rannoille hylätyt veneen raadot ovat hyvin yleinen näky. Maastoon veneet eivät kuitenkaan kuulu, sillä veneistä peräisin oleva muovi ja maalijäänteet voivat ajan myötä levitä ympäristöön ja lisätä ympäristökuormitusta. Hylätyt veneet ovat myös ympäristössä epäsiistejä eivätkä kuulu kauniiseen luontomaisemaan. 

Lasikuituveneiden määräksi Suomessa arvioidaan yli 700 000. Tarkkoja tietoja on vaikea saada, sillä vain osa veneistä täytyy rekisteröidä. Merkittävä osa lasikuituveneistä on pienveneitä, kuten soutuveneitä. Käytöstä poistuvien veneiden lukumääräksi arvioidaan elinkaarilaskelmien pohjalta jopa yli 10 000 vuodessa.

Käytöstä poistetut veneet tulee toimittaa niille tarkoitettuun jätehuoltojärjestelmään. 

Kotitalouksien soutuveneitä ja muita pienveneitä vastaanotetaan maksua vastaan kuntien jäteasemilla. Useiden jäteasemien ohjeistuksessa kerrotaan, että normaalikokoisen soutuveneen voi tuoda kokonaisena trailerilla tai pienempiin osiin purettuina peräkärryällä tai pakettiautolla. Tarkat ohjeet kannattaa tarkastaa oman kunnan jäteasemalta.  

Esimerkiksi Lounais-Suomen jätehuolto ilmoittaa sivuillaan alle 5 metrisen soutuveneen muovi/lasikuitu vastaanottomaksuksi 20 euroa alkavalta metriltä (pituus). 

Suuremmille veneille ja yritysten veneille tulee itse etsiä yksityisten jätehuoltoyritysten tarjoamaa jätehuoltopalvelua.

Lasikuituveneet luokitellaan sekajätteeksi tai polttokelpoiseksi jätteeksi. Jätehuollon piiriin tulevat veneet päätyvät tällä hetkellä pääosin poltettavaksi. Kaatopaikoista annettu asetus kieltää orgaanisen jätteen sijoittamisen kaatopaikalle eikä lasikuituveneiden sijoittaminen kaatopaikalle ole sen vuoksi sallittua. 

Lue myös: Koirien kiinnipitoaika alkaa - muistathan nämä tärkeät faktat ja päivämäärät?

Lue myös: Merikarvialla järjestetään kesällä MM-kisat, joissa tuomaristo arvioi käpyjä ja tikkuja

Lue myös: Mikä on moottorikelkan ikäraja? Entä promilleraja? Monilla moottorikelkkailun säännöt hakusessa

Lähde: Ympäristöministeriö

Kilpailut

Uusimmat