Kuva: Shutterstock

Jäälle ei enää ole kauaa asiaa - joka vuosi moni tekee tyhmän virheen

12.03.2024 19:15 - Minttu Tikkanen

Lapissa jäällä liikkumisen aika jatkuu yhä, mutta muualla maassa jäät heikkenevät.

Viimeiset hetket liikkua turvallisesti jäillä alkavat olla käsillä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH kertoo, että jäät ovat eteläisessä Suomessa jo lähiviikkoina niin heikkoja, että jäillä liikkuminen ei välttämättä ole enää turvallista. Lapissa jäillä saattaa voida liikuskella vielä parikin kuukautta sen jälkeen, kun jäät etelässä jo sulavat. 

SUH muistuttaa, että joka vuosi hukkuu keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen myötä. 

Yleinen virhe tehdäänkin jään paksuutta arvioidessa. Kevätjää voi yllättää heikkoudellaan, mutta monille tulee yllätyksenä sekin, että jää ei suinkaan ole yhtä paksua kaikkialta. Vaikka jää näyttäisikin rannassa turvallisen paksulta, voi keskemmällä vesistöä silti piillä petollisen sulia kohtia. Jään pitäisi ulkoilijan alla olla vähintään 10 senttimetrin paksuista ja moottorikelkan alla jopa 15 senttimetrin paksuista.

Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa virtaavien vesien alueilla, joilla jää voi olla muitakin heikompaa. Kotiseudun jäätilannetta kannattaakin seurata tarkkaan jo etukäteen ennen kuin lähtee jäälle liikkumaan.

Jos jäille kuitenkin lähtee, on vähintäänkin syytä varmistua siitä, että apu on tarvittaessa lähellä. Ehdottomasti paras suojavaruste jäälle onkin kaveri, joka voi tarpeen tullen vaikka vetää jäistä kuiville, jos jää pettää alta. 

Lue myös: Suomessa hukkui viime vuonna 165 ihmistä - MTV muistuttaa, että moni ei tiedä, miltä hukkuva näyttää

Lue myös: Tiedätkö, miten hukkuva pelastetaan? Muista yleinen vaara pelastusoperaatiossa

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Kilpailut

Uusimmat