Kuva: SHUTTERSTOCK

Tiedätkö, miten styroksiset noutoruokapakkaukset kierrätetään?

14.04.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Näin kierrätät monien tuotteiden pakkausmateriaalina käytetyn styroksin.

Kun tilaat noutoruokaa tai hankit kotiisi uuden laitteen, saat kyytipoikana usein kasan styroksia. Mutta mihin jäteastiaan styroksi oikein kuuluu?

Styroksiset noutoruokapakkaukset kierrätetään muovipakkauskeräykseen. Myös esimerkiksi ostetun sähkölaitteen suojana käytetty styrox voidaan lajitella muovipakkauskeräykseen. Suuret styroksikappaleet on kuitenkin hyvä pilkkoa pienemmiksi ennen jäteastiaan laittamista. Ne voivat täyttää jäteastian ja aiheuttaa pulmia sen tyhjentämisessä.

Styroksia ei kuitenkaan muun muassa sen murenevuuden takia tällä hetkellä voida muiden muovipakkausten tapaan käyttää uusiomuovin raaka-aineena vaan se päätyy energiaksi.

Poikkeuksen kierrätysohjeisiin tekee muuhun kuin pakkausmateriaaliin käytetty styroksi. Esimerkiksi rakentamisessa käytettävä styroksilevy on sekajätettä.

Kartonkiset noutoruokapakkaukset voi lajitella kartonkikeräykseen. Kovin likaiset ja tahriintuneet kertakäyttölautaset voi laittaa myös sekajätteeseen.

Muovisten aterimien kuten muovihaarukan kierrättämisen kanssa vaaditaan tarkkuutta. Niiden voisi helposti luulla kuuluvan muovijätteiden joukkoon, mutta muovisten aterimien paikka on sekajätteessä.

Lue myös: Tiedätkö miten likaiset housut tai alusvaatteet kierrätetään? Uusi laki astui voimaan vuoden alussa

Lue myös: Tiedätkö, mihin kierrätysastiaan kuuluu Pringles-sipsien pakkaus? 7 kinkkistä kierrätettävää

Lue myös: Liian moni suomalainen heittää vieläkin biojätteet sekajätteeseen - mistä tämä johtuu?

Lähde: HSY

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12.4.2023.

Kilpailut

Uusimmat