Kuva: Shutterstock

Saatat vahingossa houkutella karhun pihamaalle - katso vinkit, miten vältyt yllättävältä vierailulta

21.04.2024 14:15 - Jasmin Mikkilä

Karhuja ei tule lähestyä tai ruokkia asutuksen läheisyydessä.

Pesästä nousseet karhut ovat todella nälkäisiä ja pyrkivät etsimään itselleen ravintoa, kerrotaan Suomen riistakeskuksen tuoreessa tiedotteessa. Pitkä talvilepo on kuluttanut karhujen rasvavarannot vähiin, ja luonnosta voi alkukeväällä olla hankala löytää syömistä. Tämän vuoksi karhut voivat etsiä helppoja herkkupaloja myös ihmisten asumusten tuntumasta. 

– Paras tapa ennalta ehkäistä karhun vierailu pihapiirissä on poistaa karhuja houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti, riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksesta kommentoi.

Vinkit, miten välttyä karhun tulolta

Kannattaa aina tarkistaa, että lintujen ruokintapaikka on siistissä kunnossa ja ruokinta kannattaa lopettaa ajoissa. Myös mahdolliset lemmikkien ruoat on hyvä suojata, etteivät ne ole karhujen saatavissa.

Roska-astiaa sekä kompostia ei kannata myöskään pitää karhujen ulottuvissa, eikä ruoka-jätteitä suositella laitettavaksi roska-astiaan. Älä pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä tai hautaa jätteitä, kuten kalan perkuutähteitä pihalle.

Jos kuitenkin karhu sattuu tulemaan pihallesi, se kannattaa häätää pois mahdollisimman pian. Turvallisesti häätämisen voi tehdä esimerkiksi siten, että aiheuttaa kovaa ääntä asuinrakennuksen suojasta. Jos kuitenkaan karhu ei poistu pihaltasi ja aiheuttaa turvallisuutta uhkaavan tilanteen, on tällöin syytä soittaa hätänumeroon 112. Eläimiä ei tule lähestyä eikä ruokkia.

Lue myös: Vuoden sademäärä yhdessä päivässä - suomalaisten suosima talvilomakohde tulvii pahasti

Lue myös: Huoli työttömyyden kasvusta on nousussa - korostuu erityisesti tietyillä aloilla

Lue myös: Sosiaalisessa mediassa leviävät haasteet aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä

Lähde: Suomen riistakeskus

Kilpailut

Uusimmat