Kuva: Shutterstock

10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen

20.06.2024 10:15 - Sanni Seppä

Juhannus on ihana keskikesän juhla, mutta silloin tapahtuu usein myös valitettavan paljon onnettomuuksia.

Juhannus on suomalaisille tärkeä keskikesän juhla, jolloin tapahtuu kuitenkin harmillisen paljon turhia onnettomuuksia. Esimerkiksi alkoholi ja uiminen voivat olla hyvinkin vaarallinen yhdistelmä, samoin kuin huolimattomuus ja tuli. 

Keräsimme 10 hyvää vinkkiä, joiden avulla voit luoda itsellesi ja läheisillesi mahdollisimman turvallisen juhannuksen. Katso lista alta: 

1. Laita ylös majoituspaikkanne osoite. Jos vietät juhannusta esimerkiksi mökillä, niin kirjaa mökin osoite ylös ja laita se näkyvälle paikalle, josta jokainen voi sen nähdä tarvittaessa. Lataa myös 112-sovellus ja varmista sijaintisi niin maalla kuin vesilläkin.

2. Käytä aina pelastusliivejä vesillä liikkuessasi.

3. Alkoholi ja vesi ovat huono yhdistelmä. Älä siis juo, jos veneilet, äläkä mene uimaan humaltuneena. Muista ylipäätään uidessa uida rannan suuntaisesti ja niin, että jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan. Uimakaverista on myös aina plussaa, mikäli voimat yhtäkkiä ehtyvätkin kesken uinnin.

4. Valvo lapsia veden ja tulen äärellä. Muista ohjeistaa heitä, miten näiden elementtien lähellä toimitaan.

5. Valvokaa kokkoa, mikäli sellaisen sytytätte. Avotulta ei saa sytyttää ilman maanomistajan lupaa, eikä metsäpalovaroituksen aikana ollenkaan.

Avotulta ei saa sytyttää ollenkaan metsäpalovaroituksen aikana. (kuva: Shutterstock)

6. Varmista, että lähettyvillä on vettä ja sammutusvälineitä tulta varten. Tarkista, että myös sisätiloissa on toimivat palovaroittimet.

7. Tarkista, että mökiltä löytyvät ensiaputarvikkeet.

8. Aja juhannuksen viettoon rauhassa ja maltilla. Jos liikenteessä on hälytysajoneuvoja hälytystehtävissä, anna ohitustilaa siirtymällä tien oikeaan laitaan. Moottoriteille samaan suuntaan kulkevilla kaistoilla pelastusväylän saa muodostettua autokaistojen väliin, kun vasenta kaistaa ajavat ryhmittyvät tien vasempaan laitaan ja oikealla kaistalla olevat tien oikeaan reunaan.

9. Huomioi lasten ja lemmikkien nesteytyksestä. Etenkin lämpimällä kelillä nestehukka pääsee nopeasti iskemään, mikäli juomavettä ei ole saatavilla.

10. Alkoholi harvoin tekee kenestäkään ainakaan viisaampaa. Pidä siis huoli, että alkoholia nautitaan kohtuudella: näin kaikille turvataan kiva ja turvallinen juhannus.

Alkoholia kannattaa nauttia kohtuudella. (kuva: Pixabay)

Lue myös: Foreca: Juhannuksen säässä on edelleen monta kysymysmerkkiä

Lue myös: Suomen paras hampurilaisravintola on valittu - katso top 10 -lista

Lue myös: Oletko saanut tällaisia yhteydenottoja? Poliisi varoittaa jälleen uusista huijauksista

Lähde: Punainen Risti, Suomen Palopäällystöliitto

Kilpailut

Uusimmat