Kuva: Shutterstock

Suomalainen syö lähes 80 kiloa lihaa vuodessa - ruokavalinnoissa näkyy kuitenkin uusia trendejä

19.06.2024 12:15 - Aaro Heiskanen

Suomalainen kuluttaa keskimäärin yhä vähemmän punaista lihaa. Viljan kulutus taas on lisääntynyt, kertoo Luonnonvarakeskus.

Luonnonvarakeskus selvitti, mitä suomalaiset söivät vuonna 2023, ja kuinka paljon. Tiedot tulevat ilmi Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen ennakkotiedoista. Kaiken kaikkiaan suomalainen söi keskimäärin 496 kiloa ruokaa. Päivässä tämä tarkoittaa reilun kilon kulutusta.

Lihaa suomalaisilla kului 2023 yhteensä 77,6 kiloa henkeä kohden.

Sianliha on pitkään pitänyt pintansa suomalaisten suosikkilihana. Viime vuonna asia kuitenkin muuttui, sillä siipikarja nousi suosituimmaksi lihalajiksi. Sitä kulutettiin suomessa henkeä kohden 29,9 kiloa. Tiedotteessa siipikarjanlihan kulutuksen mainitaan olleenkin pitkäaikainen trendi.

Samalla kun siipikarja on ottanut tuulta alleen, on punaisen lihan kulutus jatkanut laskuaan. Sianlihaa kulutettiin vuoden 2023 aikana 28,1 kiloa henkeä kohden. Naudanlihaa suomalainen söi keskimäärin 17 kiloa. Sianlihan kulutuksessa laskua oli noin 3,5 prosenttia, ja naudanlihassa parisen prosenttia.

Lampaanlihan kulutus on pysynyt tasaisena. Sitä kulutettiin puolisen kiloa henkeä kohden. Loput kulutetusta lihasta koostui hevosen-, poron- ja riistalihasta.

Myös kalan kulutus laski hieman aikaisempaan verrattuna. Luonnonvarakeskus kertoo, että ennakkotietojen mukaan kalaa kulutettiin kaikkinensa 14,1 kiloa henkeä kohden. Määrä oli noin kilon vähemmän, kuin vuonna 2022.

Kuten Popeda laulaa, on lihan paras kaveri peruna. Sitä kului Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 64,6 kiloa henkeä kohti. Siinä on havaittavissa pientä laskua, sillä edellisvuosina perunaa on kulunut 65-70 kiloa henkeä kohti.

Perunan lisäksi suomalaisilla kului tuoreita hedelmiä henkeä kohti noin 46 kiloa, josta 11 kiloa koostui sitrushedelmistä. Tomaatteja suomalainen söi arviolta 10 kiloa. Muita tuoreita vihanneksia henkeä kohti kului 47 kiloa. Tomaattia sekä muita tuoreita vihanneksia kului aikasempaa vuotta vähemmän.

Usein suomalaisen ruokajuomana on maito. Maitolaaduista suosituin on kevytmaito, vaikkakin sen kulutus laski noin neljä prosenttia. Keskimäärin maitoa kulutettiin 87 litraa henkeä kohti. Tästä kevytmaidon osuus oli 56 prosenttia, eli noin 49 litraa. Nestemäisen maidon kulutus on kuitenkin tasaisessa laskussa.

Viljankulutus on suomalaisilla lisääntynyt vajaan kilon verran. Viljaa kului kokonaisuudessaan noin 86 kiloa henkeä kohti, josta lähes puolet koostui vehnästä. Vaikka kauran kulutus on laskussa, on sen kulutus edelleen korkeaa. Tähän Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Erja Mikkola näkee selviä syitä.

- Nestemäisiä maitotuotteita kulutettiin ennakkolaskelman mukaan viime vuonna noin 133 kiloa henkeä kohti. Niistä jogurttia ja muita tuoretuotteita, kuten vanukkaita ja maustettua rahkaa, kului edellisvuotta enemmän, vaikka kaikkiaan nestemäisten maitotuotteiden kulutus laski pari prosenttia, Mikkola kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Joudutko heittämään paljon ruokaa roskiin? 4 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat vähennettyä ruokahävikkiä kuin itsestään

Lue myös: Erikoiset ruokayhdistelmät voivat edistää terveyttäsi - katso asiantuntijan vinkit ruokien yhdistelemiseen

Lue myös: Kolumni: Jätin kuukaudeksi punaisen lihan ja kanan - asiantuntija kommentoi havaintojani

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kilpailut

Uusimmat