Kuva: Shutterstock
Suomalainen leipomoyhtiö lisää leipäpusseihin uuden merkinnän
Uusimpien ravitsemussuositusten mukaan päivässä tulisi syödä vähintään 90 grammaa täysjyvää.
Leipomoalan yritys Vaasan Oy tiedottaa lisäävänsä täysjyväleipiinsä merkin, joka kertoo yhden viipaleen täysjyvägrammat.
Muutos liittyy viime syksynä julkaistuun kansalliseen ravitsemussuositukseen, jossa oli ensimmäistä kertaa mukana grammamääräinen suositus täysjyväviljan saannille.
Uusimpien ravitsemussuositusten mukaan päivässä tulisi syödä vähintään 90 grammaa täysjyvää. Tämä tarkoittaa Ruokaviraston mukaan käytännössa esimerkiksi lautaselllista kaurapuuroa, kolmea täysjyväruisleipää ja reilua desilitraa keittettyjä ohrasuurimoita.
Täysjyväviljavalmisteet, etenkin ruisleipä ja täysjyväpuurot, ovat erinomaisia kuidun lähteitä ja sisältävät runsaasti B-vitamiineja sekä kivennäisaineita.
Leipää saa kutsua täysjyväleiväksi silloin, kun vähintään 50 prosenttia viljaraaka-aineesta on täysjyvää. Täysjyvä voi olla rouhetta, hiutaletta tai jauhoa. Täysjyväviljoihin luetaan heinäkasvien heimoon kuuluvat viljat, kuten vehnä, ruis, ohra, kaura, maissi, riisi ja hirssi. Lisäksi täysjyvän saantilähteisiin lukeutuvat myös amarantti, tattari, kvinoa ja villiriisi.
Lue myös: Runsaasti kukkivan koivun lisäksi siitepölykartalle on ilmestynyt uusi allergian aiheuttaja
Lue myös: Tukes ottaa syyniin rakentamisluvasta vapautetut pihasaunapaketit - syynä havaittu paloriski
Lue myös: MT: Auto ajautui pellolle kyljelleen - syynä tiellä olleet herneet
Lähteet: Vaasan ja Ruokavirasto