Kuva: Fotolia

HS: Järviveden juominen voi olla vaarallista

29.06.2016 10:00 - Senja Rapila

Jopa kirkkaimmankin järven vesi voi olla saastunutta, varoittavat tutkijat.

Helsingin Sanomat uutisoi, että mökkiveden juominen voi olla huomattavan vaarallista ihmisen terveydelle. Vaikka suomalaiset järvet ovatkin suurimmaksi osaksi puhtaita, ei niiden vettä suositella juotavaksi.

HS:n haastattelemien tutkijoiden mukaan jopa puhtaimman tunturipuron vesi saattaa olla juomakelvotonta, jos sen rannalta löytyy eläimen jätös tai raato.

Vaikka markkinoiden vedensuodattimet lupaavat tehdä järvivedestä juomakelpoista, tutkijat ja terveysasiantuntijat suosittelevat vesijohtoveden kantamista mökille järviveden suodattamisen sijaan. Kaivon tai lähteen pohjaveden juomakelpoisuuden voi tutkituttaa laboratoriossa.

Järvivettä voi kuitenkin huoletta käyttää pesu-, tiski-, kastelu- ja saunavetenä sekä perunoiden ja muiden vihannesten pesuun.

Varo sinilevää

Sinileväinen vesi voi kuitenkin olla myrkyllistä, eikä levämyrkky lähde vedestä pois edes keittämällä. Helsingin Sanomien tutkijat muistuttavat, että löylyvedeksikään sinileväinen vesi ei kelpaa, sillä kiukaalle heittäessä sinilevämyrkyt höyrystyvät ja kulkeutuvat elimistöön hengityksen kautta.

Siitepölystä ei kuitenkaan kannata huolehtia, sillä se ei pilaa järven vettä. Alkukesästä ilmassa on paljon männyn ja koivun siitepölyä, joka voi näkyä kellertävänä rantavedessä. Vesi on siitepölylautan ulkopuolella yhtä puhdasta kuin muulloinkin.

Helppo sinilevätesti:

Lasitesti: Ota leväpitoista vettä kirkkaaseen lasi- tai muoviastiaan, ja jätä vesi noin tunniksi seisomaan häiriöttömään paikkaan. Jos hippuset nousevat pintaan, kyse saattaa olla liiasta sinilevästä.

Keppitesti: Upota keppi järveen. Jos aines ei tartu keppiin, voit epäillä sinilevää. Alkukesän siitepölylautat eivät myöskään tartu keppiin.

Lue myös: Lomaile koiran kanssa turvallisesti – ennakoi vaaratilanteet

Lähde: HS

Kilpailut

Uusimmat